Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na uradnem obisku: Maroko in Slovenija sta se danes zavezala k širšemu sodelovanju

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se ob 32. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Marokom mudi na uradnem obisku v Rabatu. Z maroškim kolegom Nasserjem Bourito sta potrdila odlične odnose med državama in podpisala skupno izjavo o nadaljnji krepitvi sodelovanja med državama na različnih področjih, tudi konkretno operativno glede neurejnih migracij.

Ministra sta na dvostranskem srečanju poudarila krepitev političnega in gospodarskega sodelovanja med državama, o mednarodnih in regionalnih vprašanjih skupnega interesa, vključno z razmerami na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

Maroko je eden najpomembnejših trgovinskih partnerjev Slovenije v Afriki in Sredozemlju. "Z ministrom sva preučila možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja med državama in nov zagon na področjih skupnega interesa, predvsem tistih, ki vključujejo sektorje z visoko dodano vrednostjo. Pozdravila sva tudi interes za okrepitev prometnega omrežja med Tangier-Med in slovenskim pristaniščem Koper," je po pogovorih povedala ministrica Fajon. Z maroškim kolegom sta se strinjala, da je treba organizirati gospodarske forume za spodbujanje izmenjav med gospodarskimi subjekti v Sloveniji in Maroku, zlasti na področjih energetike, okolja, logistike, kmetijstva, avtomobilske industrije in zelenih tehnologij.

Poleg gospodarskega je pomembno tudi sodelovanje na kulturnem in akademskem področju za spodbujanje človeškega in gospodarskega razvoja. Slovenijo in Maroko namreč povezuje sredozemska identiteta, zato obstaja veliko priložnosti za poglobitev že vzpostavljenih povezav, na primer prek evro-sredozemskih univerz v Fezu in EMUNI v Piranu.

"Po drugi strani pa želimo okrepiti tudi politično in tehnično sodelovanje na področju migracij ter preprečevanja nezakonitega priseljevanja. Zato me veseli, da sva z ministrom danes dogovorila, da bo v kratkem vzpostavljena maroško-slovenska operativna skupina za naslavljanje tovrstnih vprašanj," je poudarila ministrica Fajon, ki je pred tem maroškega kolega opozorila na povečano število nereguliranih prihodov maroških državljanov in težave, povezane s tem.

Minister Bourita je ministrici Fajon čestital za vključujoč pristop, ki ga Slovenija kot nestalna članica vnaša v delo Varnostnega sveta OZN. Posebej je izpostavil prednostne naloge Slovenije v Varnostnem svetu, ki prispevajo k ohranjanju mednarodnega miru in varnosti. V tem kontekstu ni ostala neopažena pokončna drža in vloga Slovenije pri iskanju rešitve konflikta na Bližnjem vzhodu. Pozdravil je tudi slovensko priznanje neodvisne in suverene Države Palestine. Ministra sta vse strani pozvala k spoštovanju resolucij Varnostnega sveta OZN, ki naslavljajo razmere na Bližnjem vzhodu.

Glede regionalnih vprašanj sta ministra pozornost namenila vlogi Maroka v Sahelu in vprašanju Zahodne Sahare, pri čemer je ministrica Fajon ponovila podporo Slovenije procesu v okviru OZN  za pravično, trajno in za vse strani sprejemljivo politično rešitev. Ministra sta ponovila podporo delo posebnega odposlanca generalnega sekretarja OZN ter pozvala k spoštovanju resolucij in ustanovne listine OZN.

Pred začetkom procesa v Luzernu sta govorila o ruski agresiji v Ukrajini in prizadevanjih za dolgotrajno in pravično končanje vojne. Podprla sta ozemeljsko suverenost in celovitost Ukrajine.

Ministrica se je v nadaljevanju obiska srečala s predstavniki Karitas Rabat, ki v Maroku v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije izvaja projekte za opolnomočenje žensk. Sestala se je tudi s predsednikom predstavniškega doma maroškega parlamenta Rachidom Talbijem El Alamijem.