Skoči do osrednje vsebine

Slovenija se iz Jordanije vrača ponosna zaradi močne zahvale osrednjih arabskih partnerjev

Slovenija se iz Jordanije vrača ponosna zaradi močne zahvale osrednjih arabskih partnerjev slovenskim odločnim prizadevanjem za mir na Bližnjem vzhodu in z dvema humanitarnima iniciativama za pomoč palestinskemu prebivalstvu.
Rokovanje predsednika vlade z gostitelji

Predsednik vlade Robert Golob se udeležuje mednarodne konference o humanitarni pomoči za Gazo | Avtor: Boštjan Podlogar/STA

Premier dr. Robert Golob je popoldne nagovoril zbrane na mednarodni konferenci »Poziv k ukrepanju: nujni humanitarni odziv za Gazo«, ki je danes potekala v Jordaniji. V uvodu se je zahvalil gostiteljem in vsem agencijam pod okriljem Združenih narodov za njihovo pomoč in podporo prebivalstvu v Gazi: »Zadnji dogodki v Gazi presegajo tudi najbolj divjo domišljijo.« 

»Kako lahko vsak od nas kot posameznik ali kot skupnost stori več? Kako lahko vsi prispevamo k temu, da bi ublažili trpljenje nedolžnih ljudi? Kako lahko prispevamo k miru,« je premier dr. Golob čustveno nagovoril mednarodno skupnost. Dodal je, da Slovenija ni največja ali najbogatejša država na svetu, a to ni bil izgovor, da ne bi ukrepali in da ne bi ukrepali odločno. Slovenija je ukrepala odločno in danes namenila 2,5 milijona evrov za humanitarne programe v pomoč palestinskemu narodu.

»Slovenija je članica Evropske unije in nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov. Slišal se je naš glas, naš glas v imenu palestinskega naroda,« je dejal premier in pozval, da tudi druge države pokažejo solidarnost s palestinskim narodom. »Vseh pozivov mednarodna skupnost še ni upoštevala, vendar nas to ne bo ustavilo, da tudi v prihodnje ne bi pozivali še bolj odločno,« je govor zaključil premier dr. Golob. 

Srečal se je tudi z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom in mu zaželel odločnost in vztrajnost pri implementaciji mirovnega načrta za Bližnji vzhod. Pred odhodom se je predsednik vlade sestal z jordanskim kraljem Abdullahom II. in egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem.

Premier dr. Golob se je kralju Abdullahu II. zahvalil za podporo in prizadevanja kraljevine Jordanije za ohranjanje stabilnosti in varnosti v regiji. V dogovoru pa je tudi nova humanitarna iniciativa, kjer bo Slovenija prevzela vlogo koordinatorke in pobudnice. Več bo znanega v naslednjih tednih. 

Z egiptovskim predsednikom al Sisijem sta spregovorila o razmerah na Bližnjem vzhodu. Predsednik vlade se je predsedniku al Sisiju zahvalil za prizadevanja egiptovske diplomacije v pogajanjih med Izraelom in Hamasom, predsednik al Sisi pa je premierju dr. Golob izrazil globoko zahvalo za odločnost in pogum ob priznanju Palestine. Govorila sta tudi o obuditvi projekta rehabilitacije otrok iz Gaze.