Skoči do osrednje vsebine

Dnevi varstvoslovja: svoboda in varnost nista samoumevni

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je nagovoril udeležence 25. konference Dnevi varstvoslovja v Portorožu, ki jo organizira Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru. V okviru te konference je potekala tudi slavnostna prireditev ob 30. obletnici Detektivske zbornice Slovenije, na kateri je bil minister prav tako eden od osrednjih govorcev.

Slovenija namenja veliko pozornosti vprašanju varnosti, je uvodoma dejal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. "Sodobni varnostni izzivi, kot so organiziran kriminal, terorizem in ekstremno nasilje, kibernetski in hibridni napadi ter nezakonite migracije, od vseh akterjev v sistemu nacionalne varnosti zahtevajo nenehno zbranost in budnost." Spremembe, ki jih opažamo v svetovni zavesti, nas opominjajo, da svoboda in varnost nista samoumevni, temveč ju je treba aktivno krepiti in varovati, je dejal. "To zahteva ne le represivne ukrepe, temveč tudi proaktivno delovanje. Na kocki je namreč zaščita temeljnih vrednot družbe za ustvarjanje varnega in pravičnega okolja za vse državljane."

V ministrstvu smo prav z namenom dviga kibernetske odpornosti med drugim vzpostavili tudi delovanje varnostno operativnega centra. Ta 24 ur na dan in vse dni v tednu skrbi za odkrivanje, spremljanje, odzivanje in obravnavo varnostnih dogodkov in incidentov s področja informacijske varnosti.

Kot odgovor na kompleksnost današnjih varnostnih izzivov je bil nedavno v državnem zboru potrjen naš pomemben strateški dokument, in sicer Resolucija o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete za obdobje 2024–2028. Med načrtovanimi zakonodajnimi spremembami je minister izpostavil nov Zakon o varstvu javnega reda in miru, Zakon o nalogah in pooblastilih policije, Zakon o organiziranosti in delu v policiji ter nov Zakon o detektivski dejavnosti, ki naj bi bil sprejet še letos.

"Zakon o detektivski dejavnosti iz leta 2011 danes po več kot desetletju potrebuje temeljito prenovo oziroma povsem nov in sodoben zakon," je na slovesnosti ob 30. obletnici Detektivske zbornice Slovenije povedal minister Poklukar. Njegove poglavitne rešitve glede detektivov in detektivske zbornice so: celovita ureditev dopustnih oblik dela detektivov; določitev konstitutivnosti vpisa (in izbrisa) detektivov, zaposlenih detektivov, detektivov podjetnikov in detektivskih družb v evidenco detektivov oziroma evidenco detektivskih družb; celovitejša ureditev pristojnosti, organizacije in delovanja zbornice; nadgradnja ureditve strokovnega nadzora nad delom detektivov in detektivskih družb ter disciplinske odgovornosti detektivov; odprava začasnega odvzema licence in prenova pogojev za pogojni odvzem licence; ureditev postopka pritožb zoper delo detektivov; krepitev inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem določb zakona.

S tem bomo zagotovili, da bodo detektivi svoje delo opravljali še bolj učinkovito in transparentno. Hiter razvoj detektivske dejavnosti, storitev na trgu in pričakovanja sodobne družbe zahtevajo premislek in družbeni konsenz o nadaljnjem razvoju detektivske dejavnosti. Slednje pa je mogoče le ob opredelitvi jasnih ciljev in razmerij ter vlog in odgovornosti ključnih akterjev na tem področju. "Ne smemo namreč pozabiti, da ste tudi detektivi eni od nosilcev varnostnih nalog v državi. Hkrati pa je v javnem interesu Republike Slovenije zagotavljanje visoke stopnje varnosti in kakovosti življenja za vse njene prebivalce. Prvi pogoj za to je dosledno spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin ter sistemsko preprečevanje nezakonitega poseganja v človekovo zasebnost in pravice. Tu moram v povezavi z opravljanjem detektivske dejavnosti izpostaviti dve pomembni doktrini človekovih pravic – to sta varnost in varstvo pravice do zasebnosti,« je povedal minister.

Detektivkam in detektivom je iskreno čestital ob 30-letnici Detektivske zbornice Republike Slovenije in se jim zahvalil za odlično sodelovanje vsa ta desetletja. Ob tej priložnosti je minister v imenu Ministrstva za notranje zadeve prevzel priznanje zbornice za dolgoletno sodelovanje.