Skoči do osrednje vsebine

Z vlakom od Ljubljane do Kranja po dveh tirih

Na pobudo Ministrstva za infrastrukturo je Ministrstvo za naravne vire in prostor pripravilo predlog državnega prostorskega načrta (DPN) za nadgradnjo železniške proge Ljubljana–Kranj/Naklo z okoljskim poročilom. Predlog DPN bo javno objavljen od 10. junija do 26. julija 2024.
Zemljevid z vrisanimi železniškimi postajališči od Ljubljane do Naklega po predlogu državnega prostorskega načrta

Predlog državnega prostorskega načrta (DPN) za nadgradnjo železniške proge Ljubljana–Kranj/Naklo

Osnovni cilj nadgradnje obstoječe proge je povečanje prepustne in prevozne zmogljivosti proge z dograditivjo drugega tira. S tem bo ob izkoriščanju zmogljivosti obstoječe prometne infrastrukture doseženo izboljšanje storitev prevoza potnikov, učinkovitejše vodenje prometa, povečanje stopnje varnosti prometa, znižanje obratovalnih stroškov, združevanje in povezovanje vseh vrst javnega in individualnega prometa, vzpostavitev dobre železniške povezave med državami na območju vseevropskega prometnega omrežja (TEN-T).

Prva javna predstavitev predloga DPN bo jutri, 13. junija 2024, v Škofji Loki.

Ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek je ob tem izpostavila: »Krajanom Orehka smo v lanskem aprilu zagotovili, da odločitev glede trase še ni bila sprejeta in da se variante še preverjajo. Ponavljam, da je izbrana varianta skozi Labore, ki je vključena v predlog državnega prostorskega načrta, osnovna rešitev, saj "trasa skozi Orehek" nikoli ni bila izbrana kot najboljša. Vedno je treba najprej poslušati stroko, ki presoja vrsto argumentov z vidika okolja, ljudi, ekonomike in družbene sprejemljivosti in na podlagi vseh teh podatkov pripravi najboljšo odločitev. Želim si, da v prihodnje ne bi prihajalo do podobnih komunikacijskih šumov, ki ne koristijo nikomur, prinašajo pa veliko slabe volje namesto konstruktivne javne razprave.«

Vedno je treba najprej poslušati stroko, ki presoja vrsto argumentov z vidika okolja, ljudi, ekonomike in družbene sprejemljivosti in na podlagi vseh teh podatkov pripravi najboljšo odločitev.
Ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek

Strokovnjaki so junija 2023 za najboljšo varianto drugega tira jugovzhodno od Kranja izbrali varianto skozi Labore, pod Ljubljansko cesto, ki je vključena v predlog državnega prostorskega načrta.

Glede na v decembru 2023 dosežen začasni dogovor o revidirani uredbi o smernicah EU za razvoj vseevropskega prometnega omrežja (TEN-T), ki skozi Slovenijo vzpostavlja nov koridor Zahodni Balkan in progo Ljubljana–Jesenice-državna meja uvršča v razširjeno jedrno omrežje, so pri načrtovanju upoštevane ciljne hitrosti 160 km/h za potniške vlake ter 120 km/h za tovorne vlake, zato so na posameznih pododsekih predvidene spremembe  trase oziroma odmiki od obstoječe proge.

Za nadgradnjo proge Ljubljana–Jesenice–državna meja sta v pripravi dva državna prostorska načrta (DPN): Ljubljana–Kranj/Naklo in Kranj–Jesenice-državna meja. V zadnjem letu je intenzivno potekal postopek državnega prostorskega načrtovanja za nadgradnjo železniške proge na prvem odseku Ljubljana–Kranj/Naklo.

V juniju in juliju 2024 bo v postopku priprave DPN izvedena javna objava z javno predstavitvijo rešitev v posameznih občinah za nadgradnjo železniške proge Ljubljana–Kranj/Naklo. V tem času bo imela javnost možnost seznanitve s predvidenimi rešitvami ter dajati svoje pripombe in predloge, ki bodo preučeni, na podlagi rezultatov pa se bodo sprejela in javno objavila stališča do danih pripomb in predlogov. Na podlagi stališč se bodo rešitve po potrebi dodatno optimizirale (spremenile) in upoštevale pri pripravi končnega predloga DPN. Rešitve bodo dokončno opredeljene šele s sprejetjem in uveljavitvijo uredbe o DPN, ki jo sprejme vlada. Sprejeta in pravnomočna uredba o DPN je tudi osnova za nadaljnje faze projektiranja ter za ostale aktivnosti za pridobitev dovoljenja za gradnjo.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je predlog DPN javno objavilo na spletišču ter na lokacijah:

  • Mestna občina Ljubljana, Oddelek za urejanje prostora, Poljanska cesta 28, Ljubljana;
  • Občina Medvode, Cesta komandanta Staneta 12, 1215 Medvode;
  • Občina Škofja Loka, Mestni trg 15, Škofja Loka;
  • Mestna občina Kranj, Slovenski trg 1, Kranj;
  • Občina Naklo, Stara cesta 61, Naklo in
  • Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direktorat za prostor in graditev, Dunajska cesta 47, Ljubljana.


Javne predstavitve bodo:

  • 13. junija 2024 ob 18.30 v Kulturnem domu Sveti Duh pri Škofji Loki, Sv. Duh 10, Škofja Loka;
  • 17. junija 2024 ob 17.00 v prostorih Mestne občine Kranj, sejna soba 15, Slovenski trg 1, Kranj;
  • 18. junija 2024 ob 17.00 v Kulturnem domu Medvode, Cesta ob Sori 13, Medvode;
  • 20. junija 2024 ob 17.00 v prostorih Osnovne šole Hinko Smrekar, Gorazdova ulica 16, Ljubljana.