Skoči do osrednje vsebine

Dodatna sredstva za javno kulturno infrastrukturo

Vlada je odobrila tri milijone evrov za nujne investicije v Slovenskem narodnem gledališču Maribor (SNG Maribor) in dva milijona evrov za drugo fazo izgradnje zunanjega avditorija Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica (SNG Nova Gorica), ki bo v celoti dokončan predvidoma spomladi 2025. Poleg tega se za 500.000 evrov povečujejo sredstva za avdiovizualno produkcijo.

Slovensko narodno gledališče Maribor

SNG Maribor je največji javni kulturni zavod v državi ter edini v Sloveniji in med redkimi v Evropi, ki pod svojo streho združuje dramo, opero, balet in simfonični orkester. SNG Maribor je tudi nosilec osrednjega slovenskega gledališkega festivala, festivala Borštnikovo srečanje. 

Investicija v odrsko tehniko in opremo je nujna zaradi zastarele in neuporabne tehnologije, saj nastopajočim ni več mogoče zagotoviti varnosti pri delu, prav tako ni več mogoče zagotoviti požarne varnosti objekta. Izvedena bodo dela v Dvorani Frana Žižka, in sicer prenova dotrajanega sistema krmiljenja in vlekov, požarne zavese in dotrajanega ozvočenja. Delna obnova Male dvorane vključuje povečanje števila sedežev, zamenjavo dotrajane tonske opreme in scenskih luči. Poleg tega bodo kupili novo tovorno vozilo za prevoz scene, kombi za prevoz oseb, opremo za oblikovanje luči in tona, projektorje ter drugo opremo za delavnice v zavodu.

Sredstva bodo namenjena tudi nakupu inštrumentov simfoničnega orkestra SNG Maribor. Določeni inštrumenti so dotrajani, amortizacijska doba jim je že potekla. Določene inštrumente si je treba vedno znova izposojati, s čimer je onemogočen razvoj nacionalnega orkestra. 

S tem bo omogočena celostna obnova SNG Maribor, saj se energetska sanacija gledališča v višini 6,7 milijona evrov že izvaja. Lansko leto smo mariborski nacionalni baletni ansambel okrepili z dodatnimi 15 zaposlitvami mlajših baletnikov, ki so plesali kot zunanji sodelavci. Povprečna starost mariborskega baletnega ansambla je bila takrat 49 let.

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

SNG Nova Gorica je letos začelo s prvo fazo izgradnje zunanjega avditorija v okviru priprav na projekt Evropska prestolnica kulture 2025 (EPK 2025). Prvotno je bilo načrtovano, da se druga faza izgradnje izvede šele v letu 2025, vendar smo njen začetek prestavili v leto 2024 – s tem smo zagotovili, da bo projekt končan v času izvedbe EPK 2025. Za čim prejšnjo izgradnjo smo na vladi zagotovili dodatna sredstva v višini dveh milijonov evrov.

Zunanji avditorij SNG Nova Gorica bo skupaj z opremo stal 8,5 milijona evrov. Izgradnja je načrtovana tako, da bodo spomladi 2025 v njem že prve kulturne prireditve.

Slovenski filmski center (SFC)

Slovenija postaja vedno bolj privlačna kot filmska lokacija. SFC je tudi v tem letu izvedla javni poziv za spodbujanje vlaganj v avdiovizualno produkcijo. Ukrep denarnih povračil je sicer namenjen privabljanju tujih produkcijskih hiš, vendar te pri snemanju svojih filmov na območju Republike Slovenije k sodelovanju privabljajo slovenske filmske ustvarjalce v najširšem možnem pomenu.

Poleg tega ima ukrep denarnih povračil pozitivne učinke tudi na druge gospodarske dejavnosti, predvsem na turizem, gostinstvo, prevoze in druge dejavnosti. Producenti morajo izkazati porabo sredstev v Sloveniji, opraviti končno revizijo projekta ter poravnati vse davčne in druge obveznosti. Sredstva za ta namen se povečujejo za 500.000 evrov.