Skoči do osrednje vsebine

Drugi informativni posvet s predstavniki občin

Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) je v Ljubljani organiziralo drugi informativni posvet z županjami in župani ter drugimi predstavniki slovenskih občin. Predstavniki MNVP so skupaj z drugimi vladnimi predstavniki predstavili informacije, pojasnila in navodila glede oddaje vlog za pridobitev evropskih kohezijskih sredstev in informacije, povezane s sanacijo po poplavah.

Minister za naravne vire in prostor Jože Novak je v želji po okrepljeni komunikaciji z občinami takoj po nastopu svojega mandata sklical prvi informativni posvet s predstavniki slovenskih občin. Takrat jim je predstavil potek del na vodotokih, ki so jih poškodovali lanske poplave in plazovi, ter načrt dela Direkcije za vode za prihodnji dve leti. Sledili so obiski predstavnikov ministrstva in direkcije na terenu, zdaj pa je bil, kot obljubljeno, sklican drugi informativni posvet.

Temi tokratnega posveta sta bili izvajanje Programa odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi močnih neurij z večdnevnim obilnim deževjem s poplavami in plazovi 4. avgusta 2023, ki ga je Vlada sprejela 16. maja 2024, in usmeritve za pripravo vlog projektov s področja oskrbe s pitno vodo in odvajanja ter čiščenja odpadnih voda v skladu s Programom Evropske kohezijske politike za obdobje 2021–2027, z namenom uspešne izvedbe projektov in črpanja evropskih sredstev.

Na posvetu so poleg ministra Novaka in državne sekretarke dr. Lidije Kegljevič Zagorc ter drugih predstavnikov ministrstva in Direkcije za vode sodelovali še predstavniki Službe vlade za obnovo in predstavniki Državne tehnične pisarne.

Po podrobni vsebinski predstavitvi so vladni predstavniki prisluhnili komentarjem in predlogom občin, nato pa v razpravi iskali odgovore na odprta vprašanja in dileme. Minister Novak je županjam in županom tudi v prihodnje zagotovil tvorno sodelovanje, vključno s srečanji na terenu.