Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar mag. Ervin Kosi na ogledu škode po toči

Državni sekretar mag. Ervin Kosi si je danes v občini Hoče - Slivnica ogledal škodo po toči, ki je območje prizadela v preteklem tednu. Ogledal si je škodo na kmetiji Vrecl in kmetiji Lobnik.
Ogled škode na kmetiji Lobnik
1 / 3

Nevihta s točo je pretekli konec tedna poškodovala številne kmetijske površine v občini Hoče - Slivnica. Po podatkih Območne enote Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije so poškodovani posevki poljščin (vrtnine, oljne buče, koruza, vsa žita, krompir, soja), nasadi sadnega drevja, vinogradi in druge rastline. Na današnjem terenskem ogledu je državni sekretar mag. Ervin Kosi obiskal dve kmetiji, in sicer izletniško kmetijo Vrecl ter kmetijo Lobnik. Na prvi je toča največ škode pustila v vinogradu, pri drugi pa na poljščinah.

Državni sekretar je poudaril, da je v kmetijstvu pomembno izvajanje preventivnih ukrepov, kot so na primer postavitev rastlinjakov in plastenjakov ter protitočnih mrež, saj z navedenimi ukrepi kmetijska gospodarstva preprečijo ali vsaj omilijo škodo zaradi naravnih nesreč. Preventivni ukrepi lahko zmanjšajo posledice škod, ne morejo pa jih v celoti preprečiti. Ministrstvo se zaveda, da je pomembno, da kmetijska gospodarstva dobijo finančno pomoč v čim krajšem času, da lahko nadaljujejo svojo proizvodnjo. Najučinkovitejši mehanizem, ki omogoča hitro finančno pomoč po naravni nesreči, je zavarovanje kmetijske proizvodnje, ki ga ministrstvo tudi sofinancira v višini 60 odstotkov obračunane zavarovalne premije.

Ministrstvo podpira tudi izvajanje obrambe pred točo, saj ocenjuje, da je vsak napor, ki lahko prepreči večje škode, upravičen zlasti v razmerah, ko je delež zavarovanih površin še vedno nizek. Ministrstvo je prisluhnilo tudi vidnejšim predstavnikom lokalnih skupnosti, ki zastopajo mnenje prebivalcev severovzhodnega dela Slovenije, ki sporočajo, da kljub stališču strokovne javnosti prebivalci podpirajo izvajanje obrambe proti toči. Kot kazalnike navajajo lastna opažanja ter izpostavljajo izvajanje obrambe pred točo v sosednjih državah (Avstrija in Hrvaška). Drugih merljivih kazalnikov ne navajajo. Za leto 2024 je bila pogodba podpisana 12. junija 2024.