Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin v Skopju poudaril nujnost skupnega naslavljanja varnostnih tveganj

Državni sekretar Marko Štucin se je v Skopju udeležil ministrskega zasedanja Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi (angleško The South-East European Cooperation Process - SEECP).

V razpravi, ki je potekala pod makedonskim predsedovanjem, na temo krepitve in izgradnje varnostne strukture v jugovzhodni Evropi, je državni sekretar Štucin poudaril potrebo po skupnem naslavljanju varnostnih tveganj, pri čemer je platforma Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi primeren okvir. Ponovno je izrazil podporo Slovenije pri evropski in evroatlantski integraciji sodelujočih v procesu ter poudaril: "Slovenija je vztrajna in proaktivna zagovornica procesa širitve EU, ki je strateška naložba v mir, varnost in blaginjo v regiji."

Istega dne je bil tudi Vrh Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi, na katerem so voditelji sodelujočih v procesu sprejeli Izjavo Vrha v Skopju ter potrdili imenovanje novega generalnega sekretarja Sveta za regionalno sodelovanje. Ob podpori vseh trinajstih članic SEECP je bil za novega generalnega sekretarja izvoljen kandidat Bosne in Hercegovine Amer Kapetanović.

Z Vrhom SEECP v Skopju se je zaključilo enoletno predsedovanje Severne Makedonije, s 1. julijem bo predsedovanje prevzela Albanija.