Skoči do osrednje vsebine

Potrjeno besedilo Zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča

Vlada je danes določila besedilo Predloga zakona o spremembah Zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške ter ga poslala v obravnavo in sprejetje Državnemu zboru Republike Slovenije po skrajšanem postopku.

Zakon o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške (ZUVRAS) je bil sprejet s ciljem, da se zaradi razglasitve končne razsodbe v arbitraži med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško glede določitve meje na kopnem in morju med državama uredi ohranitev določenih pravic državljanov Republike Slovenije in določijo nekatere nove pravice.

Namen ZUVRAS-a je uresničevanje načela enake obravnave državljanov Republike Slovenije, na katerih pravice in obveznosti je vplivala razsodba, tako da se jim v čim večji meri ohranijo pravice, ki so jih uživali do razglasitve razsodbe, za tiste pravice, za katere so prikrajšani, pa uvaja ustrezno nadomestilo. ZUVRAS se je začel uporabljati, ko je bila državna meja med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško na podlagi razsodbe evidentirana v evidenci državne meje, to je 30. decembra 2017.

Državna pomoč ima velik pomen za ribiče, ki opravljajo gospodarski ribolov in na katere je arbitražna razsodba neposredno vplivala. Zaradi stalne prisotnosti tujih plovil v morju Republike Slovenije, ki ovirajo opravljanje rednega gospodarskega ribolova slovenskih ribičev, imajo ti še vedno izpad rednega dohodka. Predlog novele ZUVRAS za imetnike dovoljenj za gospodarski ribolov določa, da so v primeru izpolnjevanja predpisanih pogojev upravičeni do nadomestila zaradi izpada dohodka v skladu z oddelkom 3.6 II. dela Smernic o državni pomoči v sektorju ribištva in akvakulture (UL C, št. 107, z dne 23. 3. 2023, stran 1). Gre za likvidnostno pomoč podjetjem v sektorju pri odzivanju na okoliščine, ki ogrožajo njihovo sposobnost preživetja.

Predlog zakona tudi opredeljuje pravno pomoč ribičem (fizičnim ali pravnim osebam, ki so državljani Republike Slovenije ali imajo sedež v Republiki Sloveniji in so imetniki dovoljenja za gospodarski ribolov) ter opredeljuje pristojna organa za zagotovitev pravne pomoči, skladno z določbami Zakona o vladi.

Od decembra 2017 do januarja 2024 so organi Republike Hrvaške (hrvaške policije ter hrvaške ribiške inšpekcije) zaradi ribolova v slovenskem morju, skladno z arbitražno razsodbo, proti slovenskim ribičem (lastnikom oziroma solastnikom ribiških plovil ter njihovim podjetjem) uvedli več kot 3500 prekrškovnih postopkov. Do januarja 2024 je Ustavno sodišče Republike Hrvaške zavrnilo več kot 1050 pritožb slovenskih ribičev, kar pomeni, da so bila v teh postopkih v Republiki Hrvaški izkoriščena vsa pravna sredstva.

Zaradi tega predlagana sprememba ZUVRAS z namenom zaščite slovenskih ribičev v teh postopkih ustrezno dopolnjuje in spreminja določila glede pravne pomoči ribičem v 21. členu ZUVRAS.