Skoči do osrednje vsebine

Vlada državnemu zboru predlaga nove člane upravnega odbora Prešernovega sklada

Vlada je na dopisni seji sklenila, da državnemu zboru predlaga, da v upravni odbor Prešernovega sklada imenuje naslednje člane: Manco G. Renko, Diano Koloini, Vesno Pajić, Zdenko Badovinac, Bogdana Benigarja, Boštjana Vugo, Miko Cimolini, Urško Jež, Jaruško Majovski, Sašo Pavček, Almo R. Selimović, Roka Vevarja, Matevža Luzarja, Gorana Milovanovića in Dušanko Zabukovec.

Dosedanjemu upravnemu odboru Prešernovega sklada se septembra izteče štiriletni mandat, zato je potrebno novo imenovanje. Upravni odbor Prešernovega sklada sestavlja 15 članic in članov, ki jih na predlog vlade imenuje državni zbor iz vrst kulturnih ustvarjalcev ter uglednih strokovnjakov s področja kulture. Predlog se oblikuje po izvedenem javnem pozivu zainteresirani javnosti za predlaganje kandidatov za člane upravnega odbora. Člani upravnega odbora se imenujejo za štiri leta.

Ministrstvo za kulturo je javno objavilo poziv zainteresirani javnosti za predlaganje kandidatov za člane upravnega odbora, ki je se zaključil 15. aprila 2024. Na javni poziv je pravočasno prispelo 23 predlogov. Izmed teh je predlagani seznam 15 kandidatov oblikovan na podlagi uravnotežene zastopanosti različnih področij kulture in umetnosti.