Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na Konferenci o Evropi podprl nadaljevanje širitvenega procesa v EU

Državni sekretar Marko Štucin je na Konferenci o Evropi v Pragi v razpravi poudaril nujnost širitve EU na Zahodni Balkan in podprl nadaljevanje širitvenega procesa z Ukrajino in Moldavijo.
oder, v ozadju pano z imenom konference v angleščini: Prague european summit, na odru štirje moški in ena ženska, Štucin, ki v rokah drži mikrofon, je tretja oseba z leve strani

Državni sekretar Štucin na konferenci v Pragi | Avtor: MZEZ

Državni sekretar Štucin je sodeloval na panelu z naslovom "Pospešitev maratona – oživitev širitvene politike EU", kjer je poudaril geostrateško razsežnost širitve EU, ki je v aktualnih zgodovinskih okoliščinah pomembna bolj kot kdaj koli prej. Ruska agresija na Ukrajino je širitvi EU dala dodaten zagon in ob zavedanju neposredne ogroženosti norm, vrednot in standardov EU vnovič izostrila njen pomen ter jo postavila na vrh evropske agende.

"Zahodni Balkan je v srcu Evrope," je poudaril Štucin in dodal, da mora regija ne le postati del EU, ampak tudi območje spoštovanja demokratičnih temeljev EU, ki so bili v zadnjem času pod močnim pritiskom. "Slovenija močno podpira vse mehanizme in pobude, ki bi regijo Zahodnega Balkana približale EU, med drugim pospešeno in postopno vključevanje v politike EU, vključno z notranjim trgom," je med drugim povedal.

Državni sekretar je v nagovoru podprl tudi nadaljevanje širitvenega procesa z Ukrajino in Moldavijo ter se zavzel za čimprejšnji začetek pogajanj z obema državama. "Širitvena politika je ena, kar pomeni uporabo enakih meril in standardov za vse kandidatke v širitvenem procesu," je dejal Štucin.

Štucin je omenil tudi nujnost glede uspešnega prihodnjega evropskega povezovanja, kar zahteva notranji razmislek in reforme. Slovenija podpira načrte, ki temeljijo na izjavi voditeljev iz Granade in sklepih decembrskega Evropskega sveta, da se do poletja 2024 pripravi časovni načrt za notranje reforme EU, saj meni, da bi morale potekati vzporedno s procesom širitve in z enakim tempom. Naslednje širitve EU bodo namreč  potekale v zahtevnih geopolitičnih razmerah, v katerih bo treba zagotoviti, da EU postane tudi močnejša gospodarska in geopolitična sila. K temu pa nedvomno lahko prispevata vzporedna procesa širitve in reform, ki bosta povečala politično in gospodarsko težo EU v svetu.