Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec se je udeležil rednega srečanja ministrov za obrambo Nata

Minister za obrambo Marjan Šarec se je v Bruslju udeležil rednega srečanja ministrov za obrambo Nata, ki je bilo namenjeno pripravam na Vrh Nata, ki bo potekal med 9. in 11. julijem v Washingtonu.

Na prvem zasedanju v formatu Sveta Nato-Ukrajina so ministri naslovili ukrajinske takojšnje in dolgoročne potrebe. Ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov je ministre seznanil z razmerami na bojišču.

Minister Šarec je ob tem poudaril, da slovenska podpora Ukrajini ostaja neomajna, »to bomo glasno zagovarjali tako znotraj Severnoatlantskega sveta kot Varnostnega sveta Združenih narodov«.

»Pred bližajočim se vrhom v Washingtonu podpiramo celovit sveženj, ki bo zagotovil dolgoročno pomoč pri zagotavljanju varnosti Ukrajine. Nato je politično-vojaško zavezništvo, skupaj nas držijo prave in skupne vrednote, zato je pomembno, da tudi Ukrajina ostane na pravi poti pri izgradnji interoperabilnih oboroženih sil«.

Drugo zasedanje je potekalo v zavezniškem formatu, na katerem so bili v ospredju priprave na vrh Nata v Washingtonu v okviru odvračanja in obrambe kot tudi pregled napredka pri sprejemanju paketa podpore Ukrajini. Med razpravo so ministri skupaj z najvišjimi vojaškimi predstavniki Nata opravili pregled odvračalne in obrambne drže zavezništva ter določili nadaljnje prioritete, ki jih bodo podprli voditelji držav in vlad na vrhu Nata. Obravnavali so tudi krepitev obrambne industrije tako z vidika investicij v lastne obrambne zmogljivosti kot glede nadaljnje podpore Ukrajini.

Minister Šarec je izpostavil, da je pomembno skupno razumevanje, da Nato ni in ne bo postal stran v konfliktu. To se mora kazati tako v oblikovanju ustreznih načrtov kot tudi strateškem komuniciranju. V okviru podpore Ukrajini se moramo zavedati realnih omejitev, in sicer finančnih, človeških in industrijskih.

Srečanje se je končalo z rednim zasedanjem v formatu Skupine za jedrsko načrtovanje, na njem pa so ministri obravnavali krepitev zavezniške odvračalne jedrske drže.

Ob robu zasedanja je minister za obrambo Marjan Šarec podpisal dvostranski sporazum z Albanijo na področju civilne zaščite. Prav tako je s češko ministrico podpisal Memorandum o soglasju med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Ministrstvom za obrambo Češke republike o sodelovanju na področju vojaško-tehnične pomoči Ukrajini.