Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje: Sprejemanje tehnološkega napredka je ključno za prihodnost zdravstva

Dr. Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje, se je danes na Bledu udeležila Mednarodne konference Voditeljstvo v zdravstvu v dobi novih tehnologij: izzivi, priložnosti in rešitve. Namen konference je bil združiti vidike različnih sektorjev v zdravstvu s ciljem oblikovanja enotne strategije sodobnega zdravstvenega sistema.
Na odru na stolih za okroglima mizicama sedijo moški in štiri ženske. Moški govori v mikrofon. Za odrom je steklena stena, na njej projekcijsko platno s predstavitvijo govorcev.

Ministrica je sodelovala na okrogli mizi o zdravstvu kot gonilu gospodarske rasti in razvoja. | Avtor: Ministrstvo za zdravje

1 / 3

Na mednarodni konferenci so za izboljšanje kakovosti zdravstvenih storitev in oblikovanje enotne strategije prispevali rešitve in mnenja vodje in menedžerji javnih in zasebnih ustanov, inovatorji, predstavniki tehnološko usmerjenih podjetij, nosilci dobrih praks, raziskovalci zdravstvenih sistemov in sistemov upravljanje kakovosti.

Ministrica za zdravje je v svojem nagovoru pozdravila povezovalno vlogo mednarodne konference, ki dokazuje skupno predanost pri uresničevanju in večanju potenciala novih tehnologij, umetne inteligence in raziskav za sodoben, trajnosten, kakovosten, učinkovit in pravičen sistem zdravstvenega varstva. Poudarila je, da digitalno zdravstvo predstavlja paradigmatski premik v načinu zagotavljanja, doživljanja in upravljanja zdravstvenega varstva. “Digitalne zdravstvene tehnologije povečujejo učinkovitost, kar omogoča večje prihranke in posledično bolj trajnostno in cenovno dostopno zdravstveno varstvo.”

V svojem nagovoru se je v nadaljevanju dotaknila učinkovitosti vodenja, ki ga terja hitro razvijajoči se zdravstveni sistem. “Vodje morajo biti sposobni navdihovati inovacije, spodbujati kulturo nenehnega učenja in opolnomočiti svoje ekipe, da izkoristijo tehnologijo za izboljšanje oskrbe bolnikov in rezultatov zdravljenja,” je poudarila.

Na koncu je ministrica za zdravje poudarila pomen zaupanja, še posebej pri izmenjavi in uporabi podatkov, ki sta temelja digitalizacije v zdravstvu.

Po uvodnih nagovorih je osrednjemu predavanju sledila medsektorska razprava, na kateri je aktivno sodelovala tudi ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel. Razprava je govorila o zdravstvu kot gonilu gospodarske rasti in razvoja, ki prinaša široko družbeno vrednost in blagostanje.

V drugem delu konference, ki jo je organizirala IEDC Poslovna šola Bled skupaj z Blejskim inštitutom za voditeljstvo na področju digitalizacije in umetne inteligence pod pokroviteljstvom Ministrstva za zdravje in Ministrstva za digitalno preobrazbo, so sledili trije delovni sklopi o kakovosti v zdravstvu, oblikovanju prihodnosti zdravstvenega izobraževanja, kadrov v zdravstvu ter digitalni preobrazbi in umetni inteligenci v zdravstvu.

Prav na temo umetne inteligence na področju zdravstva je ob robu mednarodne konference Ministrstvo za zdravje organiziralo delovno srečanje, na katerem so poleg ministrice za zdravje sodelovali ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh, državna sekretarka na Ministrstvu za digitalno preobrazbo dr. Aida Kamišalić Latifić, Francesca Colombo, vodja Sektorja za zdravje pri Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in dr. Ricardo Baptista Leite, izvršni direktor The Global Agency for Responsible AI in Health (HEALTH AI) in in ustanovitelj parlamentarne mreže za globalno zdravje UNITE. Namen pogovora je bil dobiti čim več informacij o aktivnostih in delovnih načrtih OECD in HEALTH AI na področju umetne inteligence. Cilj Slovenije na zdravstvenem področju je namreč učinkovito in uspešno vključiti digitalne tehnologije v procese zdravljenja. Spregovorili so tudi o največjih izzivih na tem področju, kot so etična uporaba novih tehnologij, kakovost in zaščita podatkov ter pomanjkljive digitalne veščine zaposlenih v zdravstvu.