Skoči do osrednje vsebine

Najava novega javnega razpisa za zeleni prehod v kulturi

Ministrstvo za kulturo bo predvidoma 21. junija 2024 objavilo nov javni razpis za zeleni prehod v kulturi. Z njim bo podprlo uvajanje zelenih praks v kulturi in spodbudilo razvoj inovativnih zelenih pristopov. S tem bo omogočilo spremembe pri upravljanju organizacij, prizorišč in kulturnih dogodkov, posredno pa o pomenu zelenega prehoda ozaveščalo tudi širšo javnost.
Ministra podpisujeta vsak svoj list papira, ki je pred njima na mizi v modri mapi

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer ob podpisu sporazuma o financiranju projekta Zeleni prehod v kulturi | Avtor: Katja Kodba/STA

Namen javnega razpisa bo zmanjšanje ogljičnega odtisa, neposredno vezanega na izvedbo dejavnosti organizacij, ki delujejo na področju kulture oziroma kulturnih dogodkov in prireditev. Javni razpis bo prispeval k izboljšanju odpornosti Republike Slovenije na podnebne spremembe, hkrati pa ji omogočil, da uspešneje in hitreje doseže zaveze glede podnebne nevtralnosti. Razpis bo sledil evropskim in slovenskim usmeritvam na tem področju.

Predmet javnega razpisa bo sofinanciranje projektov za zeleni prehod v kulturi med letoma 2024 in 2026. Razpis bo razdeljen na dva sklopa.

Sklop A bo namenjen sofinanciranju pilotnih projektov za zeleni prehod v kulturi. Vključeval bo izvedbo pilotnih dejavnosti za zmanjšanje ogljičnega odtisa kulturnih organizacij, razvoj upravljavskih modelov za okoljsko nevtralne kulturne organizacije, svetovalno-informacijske aktivnosti o zelenem prehodu za kulturne organizacije, ozaveščanje javnosti in usposabljanje deležnikov o uvajanju zelenih praks v kulturi, uporabo novih tehnologij za zeleni prehod v kulturi ter razvoj rešitev za trajnostno mobilnost pri obiskovanju kulturnih dogodkov.

Sklop B bo namenjen sofinanciranju projektov za večjo podnebno nevtralnost in okoljsko vzdržnost obstoječih večdnevnih dogodkov v kulturi ali programskih ciklov.

Upravičenci za sredstva iz javnega razpisa bodo javni zavodi in nevladne organizacije na področju kulture. Skupna razpoložljiva vrednost sredstev za javni razpis je 600.000 evrov. Za sklop A je zagotovljenih 560.000 evrov, za sklop B pa 40.000 evrov. Ministrstvo bo posamezen projekt v okviru sklopa A sofinanciralo do največ 70.000 evrov, v okviru sklopa B pa do največ 8000 evrov. Prijavitelji bodo lahko zaprosili za sofinanciranje do 100 odstotkov upravičenih stroškov projekta.

Rok za oddajo vlog bo predvidoma do vključno 22. julija 2024.

Ministrstvo bo organiziralo informativno delavnico za potencialne prijavitelje, na kateri bo podrobneje predstavilo javni razpis in razpisno dokumentacijo. Delavnica bo predvidoma med 1. in 5. julijem 2024.

Finančna sredstva za izvedbo javnega razpisa zagotavlja Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. Zagotovljena so iz Sklada za podnebne spremembe na osnovi podpisanega sporazuma med obema ministrstvoma o sodelovanju pri izvajanju ukrepa Projekti za izobraževanje, ozaveščanje javnosti in usposabljanje deležnikov in projekta Zeleni prehod v kulturi.

Informacije v najavi javnega razpisa so informativne narave in se do uradne objave razpisa lahko spremenijo.