Skoči do osrednje vsebine

Pregled dezinformacij: Vojne z »Zahodom«, bratenje s Kremljem

Vojne, še posebej tiste, ki se pripisujejo drugim, so ključni element kremeljskih prizadevanj, da bi svet oblikovali po svojih načrtih.

V zadnjem tednu se je zgodilo več pomembnih dogodkov v zvezi z obtožbami, da »Zahod« načrtuje nove vojne proti Rusiji.

Kdo in kje je »Zahod«?

Pojem »Zahod« se je utrdil v identiteti in svetovnem dojemanju Kremlja. Medtem ko je vojna postala glavna značilnost Putinove Rusije v letu 2024 in služi utrjevanju njegovega režima, je »Zahod« postal referenčna točka pri oblikovanju identitete Kremlja.

Če nasprotujete posebni vojaški operaciji (beri: agresivni vojni proti Ukrajini), potem ste na strani »Zahoda«. Ste »tuji agent«, »nezaželeni subjekt« ali preprosto izobčenec, ki ga je treba kaznovati na različne načine, odvisno od vašega vpliva v družbi. Več vpliva pomeni strožjo kazen. Vzamejo vam lahko tudi pravico do volitev. Vsak petek ruske oblasti posodobijo svoj seznam tujih agentov in številke bliskovito naraščajo.

Z vidika Kremlja je »Zahod« postal sinonim za kogarkoli, ki nasprotuje politiki Moskve. Pomaga pa osmisliti, kaj predstavlja sodobna Rusija: vse, kar ni Zahod.

Kaj počne »Zahod«? – Povzroča vojne!

V današnji Rusiji je oživela stara sovjetska praksa: poveličevanje Stalina in spodbujanje močnejše vloge države. Poleg tega »Zahod« ni več zaveznik, kakršen je bil v devetdesetih letih in na začetku 21. stoletja. Marsikateri bralec se morda spomni protiameriških plakatov, ki jim ni bilo ne konca ne kraja in ki so prikazovali Sovjetsko zvezo, ki obsoja ameriško hujskanje k vojni. V Sovjetski zvezi je Zahod zdaj namreč prikazan kot stalni vojni hujskač.

Televizijski in družbeni mediji so nadomestili tiskane plakate pri preplavljanju informacijskega prostora, vendar lahko opazimo nekatere podobne slogovne značilnosti: grotesknost, manipuliranje s čustvi, iskanje grešnega kozla, miselnost »mi proti njim« ali pa trditev, da jih »hočejo obkoliti, a mi ponosno branimo svet«.

Armenija in Moldavija kot tarči

Armenija: Prokremeljski ekosistem zdaj zatrjuje, da »Zahod« izvaja močan pritisk na države južnega Kavkaza, saj naj bi razmišljal o začetku vojne v Armeniji proti Rusiji. Ta izjava je nesmiselna: Kdo si želi še več vojn na Kavkazu? Skriva pa razočaranje Moskve, ker Erevan ne pleše, kot žvižga Rusija; ne zaupa in ne podpira moskovske organizacije za regionalno varnost (CSTO), drznil si je voditi tudi politične pogovore z EU in drugimi.

Povrhu tega je 2. junija armenijski veleposlanik v Kijevu obiskal mesto Buča in komentiral tamkajšnje razmere. Moskva nikakor ne prenese kritike svojih grozljivih in dobro dokumentiranih grozot, ki so jih zagrešili v Buči in drugod, kot je to vidno v naši podatkovni bazi.

Državni mediji pravijo, da je Moldavija tudi morebitno bojišče, kjer »Zahod« pripravlja napad na Rusijo. To je še eden od poskusov, s katerim skuša Rusija dvigniti prah med drugim kongresom moldavske opozicije »Pobeda« (sl. zmaga), ki je, kot verjetno lahko uganete, potekal prejšnji teden v Moskvi. S kongresom želijo usmeriti negativno pozornost k političnim razmeram pred moldavskimi predsedniškimi volitvami in referendumom o članstvu Moldavije v Evropski uniji, ki sta načrtovana za 20. oktober. Igor Dodon, nekdanji predsednik Moldavije in marioneta Moskve, je v intervjuju za rusko tiskovno agencijo TASS zatrdil, da predsednica Maia Sandu pripravlja Moldavijo na vojno.

Po mnenju moskovskih strokovnjakov lahko med potencialna bojišča štejemo še Belorusijo. Predsednik v Minsku, Aleksander Lukašenko, pogosto zažene preplah pod pretvezo, da se mora Belorusija pripraviti na napad Zahoda ali celo popolno invazijo.

Ti komentatorji vojno obešajo na tako veliki zvon, da skoraj odvrnejo pozornost od pravega grmenja orožja, ki vsak dan udriha po Ukrajini in prinaša smrt in uničenje.

Vrh miru v Švici

Z vsemi omenjenimi dogodki želijo odvrniti pozornost od pomembne mirovne konference za Ukrajino, ki bo 15. in 16. junija v Švici. Kremelj se je spajdašil s Kitajsko in si prizadeva pokvariti srečanje ter sabotirati načrt za mir. Rusija na vse pretege trdi, da zastopa »svetovni jug«, »svetovno večino« in da zavrača »vojnohujskaški Zahod«, kar je bilo izpostavljeno na srečanju mednarodnega gospodarskega združenja BRICS+, ki se je zaključilo 11. junija v Rusiji.

Pot do miru – naslednja postaja je Severna Koreja

Med tem časom se Putin pripravlja na svoje naslednje potovanje. Tokrat odhaja v Severno Korejo, kamor naj bi potoval z namenom vzpostavljanja miru. Domnevamo pa, da na dnevnem redu ne bo govora o tem, kako se izvajajo soglasno sprejete resolucije Varnostnega sveta ZN za omejitev jedrskih ambicij Severne Koreje. Dejstvo je, da je Rusija kršila svoje lastne odločitve z intenzivno dobavo zalog, energije in drugih stvari v zameno za artilerijsko strelivo in drugo orožje Severne Koreje, ki ga je zahtevala Rusija.

Dogajanje v Evropi po volitvah

Ta teden smo bili priča tudi intenzivnim verbalnim napadom na nekatere ključne evropske politike, zlasti na francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemškega kanclerja Olafa Scholza. Po volitvah v Evropski parlament so visoki ruski uradniki obtožili oba voditelja, ker sta opravljala svoje delo kot voditelja držav. Moskva pa prispeva tako, da spodbuja napetosti in nestabilnost po Evropi. Spremljajte razdelek Evropske volitve na naši spletni strani in preverite dogodke, povezane z volitvami, v naši podatkovni bazi.

Na našem radarju za dezinformacije tudi:

Še več na temo »Zahod in njegove vojne«.

  • Za Zahod so Ukrajinci zgolj topovska hrana, namenjena oslabitvi Rusije. Ne, tudi če se novica ponovi še tisočkrat in se širi po informacijskih prostorih v več kot 20 jezikih kremeljskega dezinformacijskega ekosistema, gre še vedno za laž. Ta laž poskuša razdvojiti Ukrajino in preostanek Evrope ter evropskim vladam in prebivalstvu pripisati cinizem, ki ga javnomnenjske ankete odločno zavračajo. Ko smo že pri topovski hrani, si oglejte raziskavo neodvisne spletne strani za novice Meduza o žrtvovanju skoraj 20.000 vojakov v skupini Wagner pod pokroviteljstvom pokojnega Jevgenija Prigožina pri zavzetju Bahmuta, ali pa to poročilo BBC-ja.
  • Misija EU na Maliju (EUTM) podpirala, pomagala in dobavljala orožje teroristom v Sahelu. Tudi to ne drži. Tudi na drugi celini Moskva ponovno poskuša uporabiti isto zvijačo, s katero hoče odgovornost za vojne pripisati Zahodu. Toda tveganje za ponovno nasilje je po nizu vojaških udarov v petih državah Sahela, kjer je viden vpliv Moskve, precej visoko.
  • Zahod financira proteste in destabilizira razmere v Gruziji. V tem primeru je treba najprej pomesti pred svojim pragom. Ponovno se sklicujemo na ta citat nekdanjega finskega predsednika Niinistöja, ki je odgovoril Putinu glede morebitne pridružitve Finske NATU. Rusija uporablja tako javna kot prikrita sredstva, da bi Gruzijo pridobila nazaj pod ruski vpliv.

Avtor: EUvsDisinfo | 13. junij 2024

Novičnik je v angleškem in slovenskem jeziku s povezavami na novice dostopen na spletni strani EUvsDisinfo.