Skoči do osrednje vsebine

Zaključek zasedanja pomožnih teles Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja – priprava na COP29

V Bonnu se je v noči na petek, 14. junija 2024, zaključilo 60. zasedanje dveh pomožnih delovnih teles Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja (United Nations Framework Convention on Climate Change – UNFCCC).
dvorana z delegati konference, v ozadju na steni velik napis v angleščini: United Nations - Climate Change Conference - Bonn, Germany
1 / 4

To sta Pomožno delovno telo za izvajanje (Subsidiary Body for Implementation – SBI) in Pomožno delovno telo za znanstveno in tehnološko svetovanje (Subsidiary Body for Scientific and Technological Advice – SBSTA). Zasedanje je služilo kot priprava na 29. Konferenco pogodbenic UNFCCC (COP29), ki bo potekala novembra letos v Azerbajdžanu.

Potekal je prvi letni dialog tako imenovanega globalnega pregleda stanja izvajanja Pariškega sporazuma (Global stocktake – GST), ki se je zaključil s proceduralnimi zaključki. Dosežen je bil dogovor glede operacionalizacije Globalnega cilja za prilagajanje in modalitet Delovnega programa, vzpostavljenega na COP28 glede kazalnikov za merjenje napredka pri doseganju cilja. Hkrati je bil dosežen dogovor na temo izvajanja podnebnih ukrepov na področju kmetijstva in prehranske varnosti ter glede delovnega programa za pravičen prehod. Uspešno je potekal tudi prvi dialog na temo člena 2.1.c Pariškega sporazuma, osredotočen na odpornost in prilagajanje. Točke, kot so enakost spolov v kontekstu podnebnih sprememb, ter znanost so ostale pri proceduralnih zaključkih in se bodo nadaljevale na COP29. Delo se bo nadaljevalo tudi v okviru pogajanj člena 6 Pariškega sporazuma. Letošnji COP bo v znamenju podnebnih financ in dogovora glede novega kolektivnega kvantificiranega cilja.

Evropska unija (EU) je v svojem zaključnem govoru poudarila nujnost hitrega ukrepanja glede podnebne krize, saj so posledice že globalno občutne. Večina držav je pokazala odločenost doseči robusten in ambiciozen izid glede blaženja podnebnih sprememb, vendar je EU obenem izrazila zaskrbljenost zaradi nedoseganja dogovora v okviru Delovnega programa za blaženje. Upali smo, da nas je COP28 usmeril na pot za dosego cilja 1,5 stopinje Celzija, izražajoč skupno razumevanje globalnega gospodarskega razvoja brez fosilnih goriv, s konkurenčnimi, čistimi industrijami in pravičnim prehodom, ki nikogar ne pušča za sabo. EU je pozvala predsedujoče COP in druge politične voditelje k ohranjanju zastavljene poti ter zagotavljanju uspešnega izida COP29.