Skoči do osrednje vsebine

Poletna muzejska noč 2024 v Vojaškem muzeju Slovenske vojske

V soboto, 15. junija, je Vojaški muzej Slovenske vojske ponovno sodeloval na Poletni muzejski noči, največji promocijski akciji slovenskih muzejev in galerij, letos že 22. po vrsti.

Pripravili smo pester nabor dogodkov, osrednji dogodek pa je predstavljala učna ura, uprizoritev spopada med 2. svetovno vojno, ki jo je povezoval kustos Lenart Pupaher. Izvedli so jo člani društev Udruga uprizovatelja povjesti »Valter« iz Ližnjana na Hrvaškem, Športno društvo za taktične igre - sekcija Regiment iz Ljubljane in Kulturno zgodovinsko društvo Triglav iz Kamnika. Pri uprizoritvi spopada je sodelovalo 28 ljudi, ki so pri imitaciji bojnega delovanja uporabili tudi manevrsko strelivo.

Sledila je izvedba otroške delavnice z naslovom Spoznajmo muzej, ki jo je izvedel kustos Gregor Kastelic. Otroci so preko nje spoznali kaj je muzej in kaj muzejski predmet, kako nastajajo razstave in kdo v muzeju skrbi za muzejske predmete. Na koncu je vsak narisal predmet, ki se mu je najbolj vtisnil v spomin, otroci pa so risbe po zaključku delavnice vzeli s seboj.

V okviru dogodka so si obiskovalci lahko med 18. in 24. uro prosto ogledovali številne muzejske razstave, General Rudolf Maister in boji za slovensko severno mejo, Zunanji depo artilerijskega orožja, Nato 75-Slovenija 20, Vojaška sredstva zvez, Razstava strelnega orožja in Bajoneti skozi čas. V okviru programa dogodka smo pripravili še vodstvi po razstavah Strelno orožje in Bajoneti skozi čas, ki sta jih izvedla kustosa Lenart Pupaher in Rok Filipčič.