Skoči do osrednje vsebine

Stališče Podnebnega sveta glede Energetskega zakona (EZ-2)

Objavljamo stališče Podnebnega sveta glede novega Energetskega zakona z dne 7. decembra 2023, ki ga je Podnebni svet na podlagi novih informacij dopolnil in sprejel na 7. redni seji Podnebnega sveta, 21. maja 2024. Stališče je bilo posredovano v seznanitev članom Vlade Republike Slovenije.

Energetski zakon (EZ-2) je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na 19. redni seji, 23. aprila 2024.

Stališče Podnebnega sveta obravnava v EZ-2 naslovljeno problematiko podnebnih sprememb in onesnaženosti zraka. V prvi točki izpostavlja potrebo po celovitem reševanju obeh problemov hkrati in pozdravlja dejstvo, da je EZ-2 prvi zakon, ki to poskuša. 

Podnebni svet v drugi točki poudarja pozitivne učinke prehoda v podnebno nevtralno porabo energije in pojasnjuje njegove koristi za Slovenijo.

V tretji točki Podnebni svet pozdravlja določitev temeljnih načel energetske politike, med drugim prednostno rabo energijskih virov in energentov v lokalnem in državnem energetskem konceptu. Pri tem predlaga in pojasnjuje, zakaj je potrebna reformulacija glede prednostne rabe sistemov daljinskega ogrevanja, ki ne temeljijo na izgorevanju fosilnih goriv. V nadaljevanju poudarja tudi pomen spoštovanja načela »onesnaževalec plača«.

V četrti točki je utemeljeno mnenje, da je potrebno uporabo plina in lesne biomase kot energentov postopoma zmanjševati v skladu s ciljem neto ničelnih emisij do leta 2050. Podnebni svet v je tem okviru izrazil:

  1. strinjanje s prepovedjo načrtovanja ogrevanja s plinom v novih stanovanjih in v novih eno- in dvostanovanjskih stavbah in delih večstanovanjskih stavb;
  2. poziv k postopnemu zmanjševanju uporabe biomase in uvajanju sistemov (tehnoloških rešitev), ki minimizirajo izpuste trdih delcev;
  3. poziv k bolj ambicioznim načinom subvencioniranja prehoda na ogrevanje z elektriko, vključno z distribuirano proizvodnjo v malih sončnih elektrarnah, ogrevanjem s toplotnimi črpalkami in hranilniki energije, ter pripravo pravnih podlag za njihovo rabo in distribucijo;
  4. potrebo po oblikovanju dodatnih ukrepov za obstoječe vire onesnaženja;
  5. poziv k ambicioznejšemu reševanju problematike energetske revščine.

 

Stališče Podnebnega sveta glede Energetskega zakona (EZ-2) je v celoti na voljo na naslednji povezavi: Stalisce-Podnebnega-sveta-glede-predloga-Energetskega-zakona-z-dne-7.-12.-2023.pdf (gov.si)