Skoči do osrednje vsebine

13. zasedanje skupnega odbora za znanstveno in tehnološko sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko

Slovenska delegacija Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVZI) se je na povabilo Ministrstva za znanost in tehnologijo Ljudske republike Kitajske (MOST) udeležila 13. zasedanja slovensko-kitajskega skupnega odbora za znanstveno in tehnološko sodelovanje med državama v Pekingu.

Zasedanje je prvič po letu 2018 potekalo v fizični obliki, ko sta se delegaciji sestali v Ljubljani. Slovensko delegacijo je vodila vodja Službe za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje MVZI Tina Vuga, kitajsko pa namestnica generalnega direktorja Oddelka za mednarodno sodelovanje MOST Wang Ksiao. V slovenski delegaciji sta z MVZI sodelovala tudi predstavnik Direktorata za znanost in inovacije MVZI mag. Peter Volasko ter sekretarka skupnega odbora Slavi Krušič.

Glede na program obiska, ki ga je pripravil MOST, sta bila v slovensko delegacijo vključena tudi dva strokovnjaka, in sicer dr. David Stanković z Nacionalnega inštituta za biologijo in dr. Matej Blatnik iz Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Inštitut za krasoslovje. Aktivno sta sodelovala s predstavitvami svojih inštitutov na zasedanju skupnega odbora in ob obiskih na raziskovalnih inštitutih v Pekingu. Zasedanju se je pridružila tudi slovenska veleposlanica v Pekingu Alenka Suhadolnik.

Strani sta ob zaključku podpisali protokol 13. zasedanja, ki vključuje poročilo o dosedanjem sodelovanju in izvajanju 48 mobilnostnih in dveh raziskovalnih projektov po 12. zasedanju skupnega odbora, delegaciji sta si izmenjali informacije o mednarodnem znanstvenem sodelovanju in znanstveno-raziskovalni politiki v obeh državah, o njunih prioritetah ter o možnostih nadgradnje sodelovanja. Dogovorili sta se o nadaljevanju sofinanciranja bilateralnih aktivnosti in raziskovalnih projektov.

Po zasedanju skupnega odbora je delegacija obiskala kitajske inštitute, in sicer Pekinški inštitut za genomiko Akademije za znanost Ljudske republike Kitajske (LRK), Biomedicinski inovacijski center Univerze v Pekingu (BIOPIC), Inštitut za geologijo, ki deluje v okviru Akademije za geološke znanosti LRK, in med drugim opravlja analizo vzorcev, ki jih pridobijo z Lune.