Skoči do osrednje vsebine

56. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice v znamenju enakosti spolov

Danes se v Ženevi začenja 56. redno zasedanje Sveta OZN za človekove pravice (SČP), ki bo potekalo do 12. julija 2024. Med tematikami, ki bodo v ospredju na tokratnem zasedanju, bo Slovenija posebej pozorno spremljala vprašanja povezana z enakostjo spolov in opolnomočenjem žensk in deklic, odzvala pa se bo tudi na zaskrbljujoče stanje človekovih pravic po svetu.

Na junijskem zasedanju Sveta OZN za človekove pravice bo tematski poudarek na enakosti spolov, preprečevanju diskriminacije žensk in deklic ter nasilja nad njimi. Med drugimi vsebinami bo obravnavano preprečevanje nasilja in diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete, svoboda izražanja, neodvisnost sodnikov in odvetnikov, človekove pravice v kontekstu migracij, podnebnih sprememb, transnacionalnih podjetjih, svobode izražanje, trgovine z ljudmi, pravica do izobraževanja, pravica do miroljubnega zborovanja in tako naprej.

Zasedanje bo ob tematskih poudarkih obravnavalo tudi zaskrbljujoče stanje človekovih pravic v nekaterih državah po svetu, mdr. v Afganistanu, Belorusiji, Sudanu, okupiranih palestinskih ozemljih, Siriji, Burundiju, Venezueli, Mjanmaru, Eritreji in Ukrajini.

Slovenija bo na zasedanju delovala skladno s svojimi stališči in stališči EU. Podpirala bo mednarodne standarde na področju enakosti spolov, opolnomočenju žensk in deklic ter njihovo dosledno upoštevanje. Pozorno bo spremljala tudi vsebine, povezane z otrokovimi pravicami in s podnebnimi spremembami ter se odzivala na kršitve človekovih pravic po svetu. Prav tako bo podpirala sodelovanje predstavnikov civilne družbe na zasedanju sveta.

Slovenija ima v SČP status države opazovalke in kandidira za članstvo v SČP za obdobje 2026-2028.