Skoči do osrednje vsebine

Avstrija in Slovenija sta okrepili sodelovanje na področju digitalnih tehnologij

Andreas Reichhardt, namestnik ministra pri Zveznem ministrstvu za finance Republike Avstrije in dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo Republike Slovenije, sta v Beljaku podpisala Memorandum o soglasju med Slovenijo in Avstrijo o sodelovanju na področju digitalizacije in inovativnih tehnologij ter izmenjavi dobrih praks.
ministrica in Andreas Reichhardt podpisujeta memorandum

dr. Emilija Stojmenova Duh in Andreas Reichhardt podpisujeta memorandum. | Avtor: Miloš Vujinović

1 / 5

Memorandum predvideva posredovanje znanj in izkušenj ter sodelovanje pri razvijanju digitalnih veščin, računalništva v oblaku, digitalizacije na lokalnih ravneh, kibernetske varnosti, e-uprave, umetne inteligence, digitalnih zelenih rešitev ter procesorjev in polprevodnikov z nizko porabo energije. 

S podpisom Memoranduma potrjujemo dolgoletne prijateljske odnose in sodelovanje med Avstrijo in Slovenijo ter krepimo skupne dejavnosti tudi na področjih digitalizacije, inovativnih tehnologij in gospodarstva, je ob podpisu Memoranduma med drugim dejala ministrica dr. Stojmenova Duh. 

Po njenih besedah je Memorandum pomemben prispevek v razvoju učinkovite uprave, javnih storitev in aktivne udeležbe državljanov in gospodarstva pri oblikovanju politik ter potrditev poglobljenega sodelovanja na področju novih tehnologij, zlasti procesorjev, polprevodnikov in čipov. 

Strategija Digitalna Slovenija 2030 določa ambiciozne cilje pri digitalnih tehnologijah (superračunalništvo, kvantno računalništvo, polprevodniške tehnologije), naši raziskovalci in podjetja razvijajo vrhunske rešitve in sodelujejo z gospodarstvom na globalni ravni, naš cilj pa je izboljšati konkurenčnost in inovacije za uspešno vključevanje Slovenije v evropske in svetovne tokove, je poudarila ministrica dr. Stojmenova Duh in potrdila, da slovenska vlada podpira skupna prizadevanja gospodarstvenikov in raziskovalcev pri vključevanju v najsodobnejše tehnološke procese, kjer smo zanesljiva partnerica z jasnimi vrednotami. Odločeni in pripravljeni smo, da izkoristimo sinergije tehnologij umetne inteligence in napredka pri kvantnih tehnologijah, je zagotovila ministrica dr. Stojmenova Duh. 

»Pomembno je okrepljeno sodelovanje manjših držav na področju digitalizacije in inovativnih tehnologij, saj bomo le tako lahko razvijali napredne projekte, še posebej v okviru storitev javne uprave«, je povedal avstrijski namestnik ministra Reichhardt. 

Memorandum je bil podpisan v prostorih Infineona, kjer je delegacijo Ministrstva za digitalno preobrazbo gostila predsednica uprave Infineona dr. Sabine Herlitscka. Slednja je poudarila, da »prevečkrat pozabljamo na uspešne zgodbe, ki jih imamo v Evropi. Infineon je uspešna zgodba ne samo v Avstriji, ampak v naši celotni regiji.«  

Deželni glavar Koroške dr. Peter Kaiser je poudaril, kako pomembne so zgodbe, kot je Infineon za razvoj regije.  

Srečanja so se udeležili tudi veleposlanica Republike Avstrije v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer, direktor avstrijske vladne agencije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (angleško Agency for Economic Cooperation and Development - AED) Dieter Hampel ter ostali predstavniki ministrstva za finance, podjetja Infineon in AED. 

Obe strani sta se dogovorili za ustanovitev delovne skupine, ki bo skrbela za implementacijo memoranduma in bo sestavljena iz predstavnikov javne uprave, gospodarstva in znanstveno-raziskovalnih institucij.  

Današnji podpis memoranduma je rezultat številnih predhodnih srečanj predstavnikov Slovenije in Avstrije, od večkratnih srečanj ministrice dr. Stojmenove Duh z avstrijskim državnim sekretarjem za digitalizacijo Florianom Turskyjem v Bruslju in kasneje do obiska namestnika avstrijskega ministra Andreasa Reichhardta ob posvetu o polprevodnikih v Mariboru maja 2023, skupaj s predstavniki DG Connect Co. Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je v partnerstvu s podjetjem Infineon Technologies Austria novembra lani odprla prostor za aktivno mreženje študentov, raziskovalcev in predstavnikov industrije Mission Future Hub. Namenjen je spodbujanju inovacij za digitalni in zeleni prehod. Jeseni letos pa naj bi slovenska delegacija, v kateri bodo tudi gospodarstveniki in raziskovalci, obiskala avstrijske kolege.