Skoči do osrednje vsebine

Bolnišnico Franjo obiskal direktor Urada Znaka evropske dediščine Vincent Curie

Med 10. in 12. junijem 2024 je bil v Sloveniji na delovnem obisku direktor Urada Znaka evropske dediščine Vincent Curie. Krovna organizacija območij in nosilcev Znaka evropske dediščine, ki združuje pomembne kraje za skupno evropsko zgodovino in kulturo, spodbuja priložnosti za mreženje, sodelovanje, ozaveščanje in prepoznavnost programa.

Direktor Vincent Curie je od trenutka močnega poškodovanja Partizanske bolnice Franja v lanskih poplavah v rednih stikih s slovenskimi oblastmi in muzejem, pristojnim za upravljanje območja. Pred ogledom bolnice Franja ga je sprejela generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel. V pogovoru mu je predstavila aktualno stanje bolnice in prizadevanja za obnovo tega pomembnega kulturnega spomenika državnega pomena. Direktor je ob obisku ponudil pomoč pri obnovi spomenika.

Po pogovoru si je direktor ogledal lokacijo Partizanske bolnice Franja in njeno zaledje ter razstavo Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope v cerkljanskem muzeju. Spremljali so ga predstavniki Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo, Občine Cerkno, Mestnega muzeja Idrija – Muzej za Idrijsko in Cerkljansko, oskrbnikov v Partizanski bolnici Franja in Prostovoljnega gasilskega društva Novaki.

Ob koncu obiska si je direktor Vincent Curie v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) ogledal še rokopis Prešernove Zdravljice, ki prav tako kot Partizanska bolnica Franja, Spominska cerkev sv. Duha v Javorici in projekt Cistercijanske krajine povezujejo Evropo nosi Znak evropske dediščine.