Skoči do osrednje vsebine

Neformalna mreža nacionalnih poročevalcev Evropske unije za boj proti trgovini z ljudmi

Državna sekretarka Helga Dobrin se je v Bruslju udeležila srečanja Neformalne mreže nacionalnih poročevalcev ali enakovrednih mehanizmov Evropske unije za boj proti trgovini z ljudmi.

Razprava je potekala o trgovini z ljudmi z namenom delovnega izkoriščanja in prisilnega izvajanja kaznivih dejanj. Pri tem je bil poudarek na iskanju razlik med elementi izkoriščanja delovne sile in delovnopravnimi kaznivimi dejanji, ki niso vedno jasno določeni. Slednje to pogosto vpliva tudi na identifikacijo žrtev in na možnost, da žrtve uveljavljajo svoje pravice. Predstavljeni so bili tudi izzivi in dobre prakse sodelovanja z nevladnimi organizacijami, sindikati in zasebnim sektorjem ter pomembnost preventivnih aktivnosti z namenom ozaveščanja splošne in strokovne javnosti o nevarnostih trgovine z ljudmi.

Državna sekretarka Helga Dobrin je nacionalna koordinatorica za boj proti trgovini z ljudmi in vodi tudi Medresorsko delovno skupino za boj proti trgovini z ljudmi.

Neformalna mreža nacionalnih poročevalcev ali enakovrednih mehanizmov Evropske unije za boj proti trgovini z ljudmi je bila ustanovljena junija 2009. Glavni namen srečanj je izmenjava informacij in najboljših praks na področju preprečevanja in boja proti trgovini z ljudmi s ciljem čim boljšega usklajevanja nalog na ravni Evropske unije in nacionalni ravni. Srečanja dvakrat letno organizira Evropska komisija oziroma koordinatorica Evropske unije za boj proti trgovini z ljudmi.

Državna sekretarka Helga Dobrin sedi za daljšo svetlo mizo. Pred njo je tablica z napisom Slovenija, desno od nje sedi predstavnik Romunije, na njegovi desni gospod iz Portugalske v svetlem. Dobrin nosi belo srajco, okrog vratu ima črne slušalke.

Državna sekretarka Helga Dobrin se je v Bruslju udeležila srečanja Neformalne mreže nacionalnih poročevalcev ali enakovrednih mehanizmov Evropske unije za boj proti trgovini z ljudmi. | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve