Skoči do osrednje vsebine

Slovenija in Italija bosta še dodatno okrepili policijsko sodelovanje

Po zaključenem tristranskem srečanju ministrov za notranje zadeve Hrvaške, Italije in Slovenije v Gorici sta slovenski in italijanski minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in Matteo Piantedosi nadaljevala z dvostranskim srečanjem v Sloveniji.

Ministra sta v pogovorih potrdila, da sta Italija in Slovenija prijateljski državi, sodelovanje med ministrstvoma in policijama obeh držav pa je uspešno. Ob tem sta se dogovorila za dodatno krepitev policijskega sodelovanja.

S krajšo slovesnostjo in polaganjem vencev na Italijanski kostnici nad Kobaridom sta se ministra poklonila italijanskim vojakom, padlim v prvi svetovni vojni. Zatem sta si ogledala muzej prve svetovne vojne v Kobaridu.

»Gre za dve zgodovinsko izjemno pomembni dediščini, ki nas vedno znova opominjata na krutost vojn, žrtve in opustošenja, ki ostanejo za njimi. Zato današnjega miru, svobode in varnosti ne smemo jemati kot nekaj samoumevnega, ampak se moramo zahvaliti vsem junakinjam in junakom, ki so nas pripeljali do svobode,« je dejal minister Poklukar in dodal, da današnja pietetna slovesnost na Italijanski kostnici nosi simbolno sporočilo miru in sožitja med državama.