Skoči do osrednje vsebine

Nadzor na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko do 21. decembra 2024

Začasni ponovni nadzor na notranjih mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko je uveden za obdobje šestih mesecev, to je do vključno 21. decembra 2024. Nadzor bo še naprej potekal tako, da ne bo negativno vplival na potnike, okolje, gospodarstvo in prebivalce ob meji.

Vlada Republike Slovenije je na seji 19. junija 2024 izdala Odlok o uvedbi začasnega ponovnega nadzora na notranjih mejah Republike Slovenije z Republiko Hrvaško in Madžarsko.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je odločitev vlade predstavil v izjavi za javnost. »Začasni nadzor na notranjih mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko je ponovno uveden za obdobje šestih mesecev, to je do vključno 21. decembra 2024. Pravna podlaga je 25. člen Zakonika o schengenskih mejah kot do sedaj. Začasni nadzor na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko bo še naprej potekal tako kot do sedaj in ne bo negativno vplival na potnike, okolje, gospodarstvo in prebivalce ob meji

Kot je povedal minister, je v zadnjem času prišlo do pojava novih groženj, ki izhajajo iz konfliktov na Bližnjem vzhodu, do novih tveganj, povezanih z rusko vojaško agresijo na Ukrajino. V zadnjem času se namreč krepijo opozorila glede povečanja hibridnih aktivnosti z Rusko federacijo povezanih akterjev. Slovenija je bila v zadnjih mesecih že tarča kibernetskih napadov. Poleg tega so varnostni organi nekaterih držav članic v okviru protiterorističnih akcij na območju Evropske unije prijeli več oseb, ki so prišle iz tretjih držav. Migracijski tokovi so lahko v tem kontekstu varnostno tveganje.

»Ukrep na mejah za namen boja proti terorizmu in preprečevanja organiziranega kriminala je izjemnega pomena za notranjo varnost Slovenije in celotnega schengenskega območja ob dveh letošnjih športnih prireditvah velikega obsega – evropskega nogometnega prvenstva in olimpijskih iger, ki sta mednarodna dogodka z visoko oceno varnostnega tveganja,« je povedal minister Poklukar.

Poudaril je, da slovenska policija izvaja vse potrebne ukrepe za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje nezakonitih migracij, med katerimi je tudi odkrivanje organiziranih hudodelskih združb, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi.

O začasnem nadzoru na notranjih mejah so se pogovarjali tudi na tristranskem srečanju z ministroma za notranje zadeve Italije in Hrvaške 18. junija 2024 v Gorici. »Skupaj si prizadevamo za čimprejšnjo uvedbo alternativnega ukrepa začasnemu nadzoru na notranjih mejah – to so skupne mešane patrulje vseh treh držav na zunanji schengenski meji,« je sklenil minister Poklukar.