Skoči do osrednje vsebine

Premier Golob: Potrebe po sodelovanju z Bavarsko se zaradi nove geopolitične realnosti povečujejo

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je kot slavnostni govornik v Münchnu udeležil poslovno-investicijskega kongresa Invest and Connect: Slovenian Bussiness Pitch. Kongresa so se udeležili visoki predstavniki slovenske in nemške vlade ter več kot 100 slovenskih podjetij, kar potrjuje pomen bavarskega trga za Slovenijo.

Slovenija je na strani države prepoznala potencial, ki ga udeležba slovenske nogometne reprezentance na evropskem prvenstvu v nogometu (EURO 2024) prinaša na gospodarskem področju. Poslovno-investicijski kongres, ki je omogočil srečanje slovenskega in nemškega gospodarstva, so soorganizirali Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Javna agencija in Nogometna zveza Slovenije ob podpori Slovenske turistične organizacije, Veleposlaništva Republike Slovenije v Zvezni Republiki Nemčiji, Generalnega konzulata Republike Slovenije v Münchnu in Slovensko-nemške gospodarske zbornice.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je v slavnostnem nagovoru poudaril izjemen pomen dolgoletnega sodelovanja z Bavarsko in skupne prihodnosti. "Bavarska je bila vedno ena izmed naših prvih zunanjepolitičnih in trgovskih partneric," je dejal in ob tem spomnil, da bomo prihodnje leto obeležili 50. obletnico Stalne mešane slovensko-bavarske komisije. "Potrebe po sodelovanju z Bavarsko se tudi zaradi nove geopolitične realnosti samo še povečujejo," je dodal premier ter ob tem omenil uvajanje novih tehnologij v avtomobilski industriji ter novih energentov na področju energetike kot dva primera prihodnjih potreb. "Verjamem, da Slovenija in Bavarska še nikoli nista bili tako povezani z vidika bodočih potreb, kot sta danes. Želim si, da bi to skupaj v največji meri izkoristili," je izpostavil.

V nadaljevanju nagovora je pozdravil pobudo za organizacijo poslovno-investicijskega kongresa: "Posebej vesel sem, da lahko prisostvujem dogodku, ki povezuje šport, gospodarstvo in politiko, da lahko izkoristimo priložnost, ki so nam jo odprli naši nogometaši s svojim trdim delom in odličnimi rezultati," in opozoril na pomembnost kongresa v luči sprememb, ki potekajo v Evropi: "Teme, ki bodo danes tukaj naslovljene, so plod nove geopolitične realnosti in tudi v osrčju debat v Bruslju. Na tem bo Evropa gradila svojo globalno konkurenčnost, brez katere ne moremo govoriti o državi socialne blaginje."

Zbrani so v nadaljevanju kongresa spregovorili o izzivih slovensko-nemškega gospodarskega sodelovanja, avtomobilski industriji kot paradnem konju sodelovanja med državama ter prihodnosti sodelovanja med gospodarstvoma na področjih visokih tehnologij in inovacij.

Premier dr. Golob je spomnil, da Slovenija pripravlja spremembe davčne zakonodaje, s katerimi želi priti naproti mlajšim strokovnjakom. "Želimo spodbujati pretočnost mlajših strokovnjakov, ki bodo po vrnitvi iz tujine v Slovenijo deležni davčnih spodbud. Želimo pospešiti pretok strokovnjakov, ki so s svojim znanjem nosilci celotnega razvoja," je sklenil predsednik vlade dr. Robert Golob.