Skoči do osrednje vsebine

Slovenija tudi letos na vaji iz kibernetske varnosti Cyber Europe 2024

Osemnajst ekip iz Slovenije sodeluje na vseevropski vaji iz kibernetske varnosti Cyber Europe 2024, ki jo organizira evropska agencija za kibernetsko varnost ENISA.
Promocijski plakat vaje v angleščini. Zgoraj levo logotip vaje, na sredini napis Energetski sektor v Evropi korak naprej v borbi proti kibernetskim grožnjam, spodaj  stopnice v obliki nepovezanih poličk na steni.

Energetski sektor v Evropi korak naprej v borbi proti kibernetskim grožnjam | Avtor: ENISA

Letošnja vaja Cyber Europe je že sedma po vrsti in je namenjena organizacijam v sektorju energetike, sodelujejo pa tudi organizacije iz sektorjev digitalne infrastrukture in državne uprave.

Slovenija aktivno sodeluje na vajah Cyber Europe od leta 2012 naprej. Vaje so odlična priložnost za preizkus in izboljšanje postopkov odzivanja, tako interno na ravni organizacij, na nacionalni ravni, kot tudi na ravni EU. Prav tako sodelujoči gradijo medsebojno zaupanje, ki je nujno za hitro in učinkovito odzivanje na resnične varnostne incidente. Nenazadnje pa imajo tudi priložnost za trening v kontroliranem okolju, pa naj gre za odzivanje na tehnične varnostne incidente ali pa za obvladovanje kompleksnih primerov kriznega odzivanja in zagotavljanja neprekinjenosti poslovanja.

Na vaji sodelujejo ekipe iz osemnajstih organizacij iz sektorjev energetike, digitalne infrastrukture in državne uprave. Med njimi je prvič tudi skupina Kibertalent, v kateri sodelujejo mladi talenti, bodoči strokovnjaki na področju kibernetske varnosti.