Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Humar na 46. srečanju slovenskih športnikov iz obmejnih dežel

Državna sekretarka na Uradu Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je danes udeležila otvoritvene slovesnosti 46. srečanja slovenskih športnikov iz obmejnih dežel. Dogodek, ki ga letos gosti Občina Podčetrtek, že tradicionalno pripravlja Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez, podpira ga tudi Urad Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Državna sekretarka soji na odru, za mikrofonom

Vesna Humar | Avtor: Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

V pozdravu je državna sekretarka Humar poudarila: "Izjemno smo ponosni na vas, dragi športnice in športniki. Vem, da je včasih zahtevno imeti dva jezika, dve kulturi, dve identiteti. Včasih se je treba boriti, zdržati. To so lastnosti dobrega športnika, lastnosti dobrega človeka. Res vam želim, da ostanete pogumni še naprej, predvsem pa, da ohranjate te trdne prijateljske vezi."

Član častnega odbora 46. srečanja slovenskih športnikov iz obmejnih dežel je tudi podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.

Srečanje povezuje mlade športnike iz avstrijske Koroške, Italije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije, stare 14 in 15 let. Na prijateljskih tekmah se pomerijo v nogometu, košarki, odbojki in namiznem tenisu. Ključen del dogodka pa je seveda tudi druženje in tkanje vezi.

Na današnjem dogodku so zbrane pozdravili tudi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dejan Židan, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez mag. Miran Kos, župan občine Podčetrtek Peter Misja in predsednik Komisije za zamejski šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije – Združenju športnih zvez in predsednik Zveze slovenskih športnih društev v Italiji Ivan Preterlin. Odprtje pa so popestrili tudi s kulturnimi točkami.

Državna sekretarja Humar in Židan sta se  ob robu srečanja sešla s predstavniki vseh štirih krovnih organizacij in napovedala, da se obetata dve pomembni novosti - ustanovitev zamejske športne koordinacije po vzoru kmetijske in gospodarske ter odprtje čezmejnih regionalnih pisarn Olimpijskega komiteja Slovenije. Državna sekretarka Humar se je podpredsedniku OKS zahvalila za izjemno razumevanje pomena slovenskega športa v zamejstvu, ki je ključen za ohranjanje jezika in občutka pripadnosti, predvsem med mladimi.