Skoči do osrednje vsebine

Mednarodno sodelovanje Slovenije v organizaciji Eureka

V dneh od 11. do 14. junija 2024 je bilo v Carigradu v Turčiji dvodnevno zasedanje Nacionalnih točk Eureka (NPC) in Visokih predstavnikov (HLR), ki mu je sledil dvodnevni Globalni vrh inovacij. Dogodka sva se udeležili tudi slovenski predstavnici Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Na zasedanjih NPC in HLR predstavnikov smo obravnavali različne ključne teme, povezane z raziskovalno inovacijskimi projekti, ter mednarodnim sodelovanjem v različnih programih. V središču pozornosti je bilo zajemanje in prikaz podatkov o Eureka in Eurostars projektih, ki so na voljo na Dashboardu in zajemajo celotno obdobje od leta 2014 do 2023, za vse programe in vse sodelujoče države. Razpravljali smo tudi o sinergijah med mrežama Eureka in Entreprise Europe Network (EEN), kjer Bavarski konzorcij EEN ponuja svetovalne storitve in pomoč pri iskanju mednarodnih partnerjev. Cilj je izboljšati Eureka komunikacijsko strategijo prek posodobitve spletne strani Eureka na www.eurekanetwork.org.

Ključno za sodelovanje držav v Eureka je stabilna platforma za spremljanje vseh programov in projektov. Glavni namen je združiti vse projekte na eno platformo. Obravnavali smo nadaljnji  razvoj Eureka grozdov, ki pripravljajo nove operativne programe za obdobje do 2027. Grozd XECS za mikroelektroniko praznuje že 10. obletnico obstoja in vabi na dogodek v Hamburg 15. oktobra 2024. Poleg tega smo obravnavali revizijo programov Globalstars in Network projects glede na postopke Eurostars programa. Debata je potekala tudi o programu Investment readiness, ki je namenjen privabljanju vlagateljev v start-upe z Eureka oznako, vključuje delavnice in mreženje, ki so organizirane pred in na Globalnem vrhu inovacij. 

Globalni vrh inovacij je bil izjemno dinamičen dogodek, ki je združil strokovnjake iz različnih industrij, raziskovalce, podjetnike in odločevalce. V dveh dneh smo se posvetili ključnim temam, kot so trajnostne inovacije, pametna mesta, digitalizacija in zeleni prehod. Razpravljali smo o pristopih k trajnostnim inovacijam, ki so ključne za reševanje globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe, onesnaževanje in ohranjanje naravnih virov. Poudarek je bil na razvoju okolju prijaznih tehnologij, recikliranju in zmanjševanju ogljičnega odtisa. V sklopu pametnih mest smo govorili o vlogi tehnologije pri izboljšanju kakovosti življenja v mestih ter predstavili primere pametnih mest, ki uporabljajo napredne rešitve za promet, energetiko, komunikacijo in upravljanje javnih storitev. Razpravljali smo tudi o pomenu digitalne preobrazbe za konkurenčnost podjetij ter predstavili primere digitalnih inovacij, ki so spremenile način poslovanja in komuniciranja. Zeleni prehod je bil tema, kjer smo obravnavali strategije za prehod v nizkoogljično družbo s poudarkom na inovacijah v obnovljivih virih energije, energetski učinkovitosti in trajnostni mobilnosti.

Na otvoritveni predstavitvi je turški minister za industrijo in tehnologijo Mehmet Fatih Kacir izpostavil, da ima Turčija živahen start-up ekosistem z dinamičnimi podjetniki. Poudaril je, da ima turško inovacijsko okolje sedem samorogov, znanih kot Turcorns, in načrte za ustanovitev 100.000 tehnoloških start-upov do leta 2030.

Dogodek je bil priložnost za predstavitve, srečanja in vzpostavljanje novih povezav. Okrogle mize, predstavitve in stojnice so ponudile informacije in razpravo o najnovejših trendih, tehnologijah in strategijah za prihodnost. Naslednje zasedanje Eureka bo potekalo v Berlinu decembra 2024, naslednji Global Innovation Summit pa v Hannovru aprila 2025.