Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Arčon v Vipavi

Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je ob prazniku Občine Vipava udeležil slavnostne seje Občinskega sveta občine, ki je potekala na prenovljenem Glavnem trgu, ki so ga na dogodku tudi odprli in predstavili. Minister je bil slavnostni govornik.
Minister med govorom za mikrofonom.

Matej Arčon | Avtor: Občina Vipava

1 / 2

Občinski praznik praznujejo 26. junija, dan pred začetkom vojne za Slovenijo, ko so se domačini vasi Vrhpolje pri Vipavi neoboroženi postavili pred agresorsko tankovsko kolono in z živo barikado več ur preprečevali napredek vojske. Praznik so letos obeležili z bogatim glasbenim programom. Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Vipava mag. Anton Lavrenčič.

Eden od vrhuncev prireditve je bilo odprtje in predstavitev prenovljenega Glavnega trga, ki bo nedvomno v prihodnje še bolj privabljal prebivalce k srečevanju, sprehodom, na kulturne prireditve in koncerte.

Ob tej priložnosti so slovesno podelili tudi šestih priznanj. Priznanje župana je prejela Jožefa Bavčar, plakete občine Vipava so prejeli družina Žorž, Loredana Sajovic in Jožica Jež, zlato priznanje občine Vipava so prejeli člani Košarkarskega kluba Vipava. Letos  so podelili tudi naziv častnega občana. Z njim se lahko po novem pohvali Ivan Princes.

Slavnostni nagovor ministra Mateja Arčona

(Velja govorjena beseda!)

Spoštovani gostje, cenjeni Vipavke in Vipavci, dragi prijatelji: hvala, da ste me povabili medse na ta pomemben dan. V tem za Slovenijo tako pomenljivem obdobju leta.

Velikokrat sem že stal na tem trgu in vsakokrat me preseneti in presune, kako se na nekaj kvadratnih metrih na najlepši način prepleta vse, kar je za Primorsko značilnega in posebnega. Tu se res križajo poti v prostoru in času in zaživijo v posebnem vzdušju, posebni lepoti, ki je s prenovo in oživitvijo tega prostora zdaj še poudarjena.

Na tem trgu se davna preteklost srečuje s prihodnostjo. Zgodovina tega dela doline sega daleč nazaj, ko so ljudje ob med blagimi zelenimi griči iskali zatočišče in obilje. Ta dolina, ki je bila prizorišče znamenite rimske bitke, je bila skozi leta hkrati pot, prehod in mejnik. O bojih, o moči in o napredku pričajo tisočletne ruševine starega gradu nad nami in mogočno pročelje Lanthierijevega dvorca, ki se dviga nad trgom. Za tem pročeljem pa je prihodnost v polnem razmahu. Univerza v Novi Gorici, ki ima tu dom, sodi med najbolj prodorne raziskovalne ustanove v tem delu Evrope. Kako lepo se tu spajata tradicija kraja in zavezanost razvoju, dokazuje tudi fakulteta, posvečena znanosti o vinu. Ki je, mimogrede, moja najljubša znanost.

Na tem trgu se kultura srečuje z naravo. Izvir Vipave nedaleč od tod brez besed pripoveduje o tem, kako je Primorska od Alp preko kamnitega krasa in dolin povezana z Jadranskim morjem. Kako vode na površju in pod njim tečejo ne glede na človeške bitke in zdrahe. Voda skupaj z mogočnimi platanami na trgu nas opominja, da moramo naravo spoštovati, jo negovati in ji dajati prostor. Da bo naša kultura, ki živi v vipavskih mostovih, v pročeljih hiš, v freskah in štukaturah ter v številnih vrhunskih dogodkih, ki napolnjujejo ta trg, obstala le, če bomo znali najti ravnovesje med človekom in planetom. Občine na severnem Primorskem so zato lahko izjemno ponosne na to, da Vipava, ki kot črta življenja povezuje našo regijo, znova postaja podobna čisti in lepi reki naše mladosti.

Na tem trgu se ohranjanje vrednot povezuje s pogumom za spremembe. Spomeniki in obeležja nas opominjajo na tisto, za kar se je vredno boriti. Za našo samobitnost, jezik, kulturo. A nas hkrati opozarjajo, da je svet vedno manjši in vedno bolj povezan, da bomo obstali le, če bomo znali začutiti ritem sedanjosti in bomo negovali sožitje z vsemi sosedi. Ne glede na to, kolikokrat jo slišim, me vedno znova gane edinstvena zgodba o Vrhpoljkah in Vrhpoljcih, ki so se usedli pred tanke in domovino branili s svojimi telesi. Čeprav le za nekaj ur, so zaustavili vojno kolono. Simbolna moč tega dejanja, moč skupnosti, ki se odloči za mir, za spoštovanje, za dostojanstvo, proti nasilju in pohlepu, je neprecenljiva. Ta gesta upora ter hkrati upanja nam je v navdih in iskreno upam, da bomo ta navdih ohranili tudi za prihodnje generacije.

In če že govorimo o povezovanju – trg ni le prostor, kjer se križajo poti, ampak je predvsem kraj, kjer se srečujejo ljudje. Kraj živahnih pogovorov, izmenjave mnenj, rojstva idej. Spoštovani občanke in občani občine Vipava – ob čestitkah za vaš praznik, 26. junij, vam želim veliko srečanj na tem trgu. Resnih in zabavnih, načrtovanih in naključnih. Predvsem pa takih, ki nas bogatijo in nam dajejo pogum za naprej.

Spoštovani župan občine Vipava, gospod Anton Lavrenčič, občinske svetnice in svetniki, zaposleni v občinski upravi, dobro vem, kako zahtevna naloga je za vami. Imam namreč izkušnjo obnavljanja Bevkovega trga v Novi Gorici  in vam zato res od srca čestitam, da vam je uspelo pripeljati do konca to pomembno naložbo. Za vse uspehe in presežke iskrene čestitke letošnjim nagrajenkam in nagrajencem. 

V tem, da pridemo na trg, da se resnično srečamo, da se resnično vidimo in poslušamo, je bistvo skupnosti, bistvo občine in bistvo države,  domovine, za katero smo se in se še danes tako srčno borimo. Želim vam vesel in ponosen Dan državnosti. Hvala.