Skoči do osrednje vsebine

Objavljen Pravilnik o tržno informacijskem sistemu za trg žit, oljnic in uradno potrjenega semena

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pretekli teden objavilo nov Pravilnik o tržno informacijskem sistemu za trg žit, oljnic in uradno potrjenega semena. Pravilnik določa zavezance za poročanje, roke, oblike ter način poročanja, hkrati pa prinaša novosti glede na prejšnji pravilnik, ki je z objavo novega prenehal veljati.
Pšenica od blizu, v ozadju modro nebo.

Pravilnik na novo določa zavezance za poročanje o zalogah žit in oljnic. | Avtor: MKGP

Zavezanci za poročanje o cenah in količinah pšenice in koruze, kupljene na notranjem trgu Evropske unije ali uvožene iz tretjih držav, so pravne ali fizične osebe, ki letno odkupijo, kupijo oziroma uvozijo skupno več kot 500 ton pšenice oziroma koruze, kar je novost glede na dosedanjo količino za poročanje, ki je znašala 2.000 ton. Zavezanci morajo Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agenciji) vsak teden do torka, do 12. ure, poročati o količinah in cenah kupljene ali uvožene pšenice oziroma koruze v predhodnem tednu.

Zavezanci za poročanje o cenah, količinah in kakovosti odkupljene pšenice v času žetve so pravne ali fizične osebe, ki so v preteklem letu v času žetve prevzele oziroma odkupile več kot 500 ton pšenice. Do sedaj je ta količina znašala 1.000 ton. Ti zavezanci morajo Agenciji v času žetve poročati vsak teden do četrtka, do 12. ure, o količini, ceni in kakovosti odkupljene oziroma prevzete pšenice v predhodnem tednu. Prav tako morajo do konca avgusta tekočega leta Agenciji sporočiti podatke o skupni količini odkupljene pšenice v času žetve oziroma odkupljene pšenice v tekočem letu.

Pravilnik na novo določa zavezance za poročanje o zalogah žit in oljnic. Ti so pravne ali fizične osebe, ki letno odkupijo, nakupijo ali uvozijo skupno več kot 1.000 ton proizvoda iz priloge pravilnika. Zavezanci morajo Agenciji do 20. dneva tekočega meseca poročati o stanju zalog proizvodov, s katerimi so razpolagali na zadnji dan preteklega meseca.

Novost v pravilniku so tudi določbe, ki se nanašajo na poročanje o zalogah semena pšenice, ječmena in koruze. Zavezanci so pravne ali fizične osebe, ki letno prodajo več kot 50 ton semena pšenice in ječmena oziroma več kot 10 ton semena koruze. Zavezanci morajo poročati Agenciji dvakrat letno, in sicer prvič do 20. februarja in drugič do 20. julija.

Agencija od Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pridobi podatke o semenskih posevkih, sprejetih v postopek uradne potrditve, in o količini požetega semena, ki te podatke zbira v skladu z zakonom, ki ureja semenski material kmetijskih rastlin.

Novost v pravilniku je še to, da morajo zavezanci poročati tudi v primeru, če teh odkupov ni bilo in je ta količina znašala 0 kilogramov.

Poročila iz tega pravilnika se pošljejo Agenciji preko spletne aplikacije za oddajo poročil v informacijskem sistemu. Agencija je vzpostavila spletno mesto za vstop v aplikacijo.

Podrobnejše pogoje poslovanja, uporabniška navodila za prijavo v informacijski sistem, navodila za izpolnjevanje spletnega obrazca in vlaganje poročil ter obrazce iz prejšnjega člena Agencija objavi na osrednjem spletnem mestu državne uprave.

Izjema je poročanje o zalogah semena pšenice, ječmena in koruze, ki ga zavezanci posredujejo na elektronski naslov.