Skoči do osrednje vsebine

Pregled dezinformacij: Kremeljski monokromatični pogled na vojno in mir

Medtem ko so si svetovni voditelji vzeli čas za razmislek o pravi večstranski rešitvi za pravični in trajni mir v Ukrajini, je Kremelj še vztrajnejši pri svoji vse bolj bipolarni mentaliteti iz časa hladne vojne »mi proti njim«, da bi prikril imperialistični apetit Rusije po vojni in osvajanju pod pretvezo, da si želi mir in varnost za vse.
V ospredju je tehtnica. Na levi strani stojijo ljudje, ki držijo ukrajinsko zastavo, tehtnica se preveša na njihovo stran. Na desni strani so obrisi treh ljudi. Na tleh pod njimi ležijo ruska, kitajska in severnokorejska zastava.

Tarča nekaterih kanalov so bile evropske volitve, tudi v sklopu prokremeljske kampanje Doppelganger. | Avtor: euvsdisinfo.eu

Za kremeljskimi dezinformacijskimi kanali je še en naporen teden. Tarča nekaterih kanalov so bile še vedno evropske volitve, tudi v sklopu prokremeljske kampanje Doppelganger, osredotočali pa so se na zavračanje rezultatov volitev in kovanje apokaliptičnih scenarijev za EU. Kljub temu je bil Vrh o miru v Ukrajini, ki ga je organizirala Švica, velik trn v peti Rusiji in ga ni bilo mogoče spregledati, zato se je nanj osredotočila večina pomembnih prokremeljskih kanalov.

Vse oči so uprte v Švico

Večkrat smo že poročali o kremeljskem orwellovskem pogledu na mir, vključno s tem, kako prokremeljski dezinformacijski kanali s pomočjo zgodbic o vojni pod pretvezo miru zavračajo vsa prizadevanja Ukrajine za mir ali prenašajo odgovornost Rusije za vojno na Ukrajino in Zahod. Torej ni nobeno presenečenje, da se je ruski dezinformacijski stroj zagnal takoj, ko je Kremelj izvedel za ta vrh, in začel proizvajati toliko nezaslišanih in motečih zgodb, kolikor jih je lahko.

Bolj ko se je bližal datum vrha, bolj za lase privlečene so bile prokremeljske zgodbe. Nekateri poznavalci so mir v Ukrajini povezovali z rezultati evropskih volitev in trdili, da bo mogoč le takrat, ko se bo Evropa nehala vmešavati v Ukrajino oziroma ko bo ta za Zahod postala zastrupljena čaša. Drugi so poskušali zasmehovati Ukrajino in trdili, da je bil dogodek organiziran samo zato, da je Zelenski lahko prosil za denar, ali pa so vrh posmehljivo poimenovali »druga Evrovizija«.

Presenečenje v zadnjem trenutku

Prokremeljske dezinformacije pred vrhom je vodila ena sama ideja – utrditi prepričanje, da je vsako srečanje o miru brez prisotnosti Rusije nesmiselno. Da bi to idejo naredili bolj legitimno, je Kremelj ponovno nakazal lažno odprtost za pogajanja. Na predvečer vrha je Putin sam poosebil to taktiko, ko je dal izjavo z ruskimi predlogi za prekinitev sovražnosti.

Čeprav je Putin svoj seznam zahtev poimenoval »pogoji za mirovna pogajanja«, so bile njihova vsebina zgolj nejasne obljube o prekinitvi ognja. Putinovi »pogoji« so seveda popolnoma neizpolnljivi, saj od Ukrajine dejansko zahteva, da vdamo ruski agresiji, se odpove svoji zemlji in se odreče svoji suverenosti. Ti pogoji so bili hitro zavrnjeni, saj gre prej za ultimat kot za kaj drugega. Toda prokremeljski dezinformacijski ekosistem je ponovno izkoristil priložnost, da Zahod obtoži vojnega hujskaštva in prikaže Putina kot človeka, ki si želi miru.

Stare sovjetske pogajalske zvijače

Čeprav je bil Putinov nastop očitno odvračanje pozornosti, je razkril tudi dve ključni resnici o Kremlju. Prvič, v ruski vojni proti Ukrajini nikoli ni šlo za »denacifikacijo« ali »demilitarizacijo«. Vse skupaj je bila le slabo prikrita zvijača, s katero so si hoteli prilastiti njeno ozemlje. Toda to smo že vedeli. Drugič, Putinova izjava je razkrila bistvo kremeljske imperialistične mentalitete iz časa hladne vojne, po kateri je svet razdeljen na območja vpliva, tisti z močjo pa lahko delujejo nekaznovano. To je črno-beli pogled Rusije na »večpolarni svet«, v katerem mora nekdo vedno nekaj izgubiti, da nekdo drug lahko nekaj pridobi.

Putinov seznam zahtev za mirovna pogajanja je zgolj stara sovjetska zvijača – postaviti nemogoče in neuresničljive zahteve in od njih ne odstopati, dokler nasprotna stran ne popusti ter tako ogrozi svojih interesov. V resnici pa Putin ostaja nezainteresiran za kakšna koli razumna pogajanja.

Recikliranje starih dezinformacij

Pravzaprav je bil kremeljski poskus izkrivljanja dojemanja Vrha o miru v Ukrajini precej pričakovan. Ker Putinu ni uspelo zmotiti vrha, so prokremeljski dezinformacijski kanali poskušali zmanjšati pomen vrha, češ da gre za popoln diplomatski neuspeh in zgolj za srečanje Zahoda. Poleg tega so poskušali očrniti Švico in jo prikazati kot neuspešno pri spodbujanju vseh mirovnih prizadevanj, hkrati pa so obtožili Zahod, da stoji na poti do miru.
Ena izmed glavnih idej, ki so jo hoteli uveljaviti s prokremeljskimi dezinformacijami o vrhu, je bila, da je vse skupaj le zarota Zahoda, s katero želijo prevarati Rusijo. Ker pa so se dogodka udeležili visoki predstavniki iz 92 držav sveta, se je Kremelj nesorazmerno osredotočil na peščico držav, ki niso podpisale skupne izjave z vrha. Nekatere so poskušale zasejati dvom o verodostojnosti vrha kot prvega koraka k miru tako, da so se osredotočali na odsotnost Rusije in Kitajske.- Kremelj je morda poskušal zmanjšati pomen visoke udeležbe, ker je bil razkorak med podporo Ukrajini in vse večjo izolacijo Rusije preveč očiten.
Kot po navadi pa so se oglasili tudi bolj radikalni kremeljski dezinformacijski glasovi. Putin sam je vrh primerjal s panoptikumom, drugi komentatorji pa so ga poimenovali satanistični ples. Nekateri so šli še dlje in vrh primerjali z Orwellovo politično satiro Živalska farma, spet drugi so ga označili za vojno konferenco, pri čemer niso opazili ironičnosti svojih izjav.
Na koncu je Kremelj storil to, kar zna najbolje – recikliral je ene in iste dezinformacijske zgodbe o miru, ki jih proizvaja že leta. Ne pustite se preslepiti.

Na radarju EUvsDisinfo tudi mir, pogajanja z Istanbulom in Boris Johnson

Ta teden je naš radar EUvsDisinfo zaznal številne druge primere prokremeljskih dezinformacij, od kremeljskega obžalovanja odločitev vrha skupine G7, obsojanja zahodne vojaške podpore Ukrajini do prikazovanja prisotnosti ruskih vojaških ladij ob obali Kube. Podrobneje smo obravnavali tudi temo, ki jo je Kremelj pred Vrhom o miru v Ukrajini še kako rad poudarjal – usodo pogajanj med Ukrajino in Rusijo spomladi leta 2022.

Čigava je tako imenovana zgodba o miru?

Končni cilj Kremlja je prikazati Ukrajino in njene podpornike kot tiste, ki poganjajo vojno, da bi se znebili vsakršne krivde in preoblikovali rusko neizzvano agresivno vojno proti Ukrajini v pravično dejanje upravičene samoobrambe.

In ni je boljše poti kot trditi, da je Ukrajina mir zavrnila že leta 2022 in da so vse od takrat vsa surovost, žrtve in smrti njena krivda. Zato se prokremeljski dezinformacijski ekosistem že nekaj časa pripravlja na širjenje ideje, da je Ukrajina leta 2022 opustila pogajanja.

Neresnice je treba začeti širiti zgodaj

Že konec leta 2023 so prokremeljski dezinformacijski kanali začeli širiti neresnico o tem, da Ukrajina zavrača mir. Nato so se v začetku leta 2024 znova širile pozneje popolnoma ovržene trditve, da je Zahod tisti, ki je v resnici odgovoren za prekinitev rusko-ukrajinskega mirovnega sporazuma, ker je takratni britanski premier Boris Johnson od Ukrajine zahteval odstop od pogajanj. Vsakomur bi moralo biti jasno: vsiljevanje zgodbe, da vojnohujskaški Zahod nadzoruje Ukrajino, da Kijev nima nobene suverenosti in da je Ukrajina samo območje za širitev Nata. To je ena najstarejših laži Kremlja.

V Istanbulu ni bilo nobenega sporazuma

V Istanbulu ni bil dosežen noben mirovni sporazum, ki bi bil pripravljen za podpis. Res je, da so potekali začetni pogovori o manj pomembnih stvareh, ampak nič ni bilo dogovorjeno. Pravi razlog, da so se pogajanja ustavila, pa je bilo seveda odkritje brutalnosti in zločinov, ki jih je Rusija zagrešila med zasedbo Buče in drugih mest v okolici Kijeva. Ta razkritja so upravičeno izničila vsa ukrajinska pričakovanja o sklenitvi sporazuma. Ruska invazija je postajala vse brutalnejša. Ampak kremeljski dezinformacijski kanali so imeli dober izgovor tudi za to. Po besedah Kremlja se v Buči ni zgodilo nič. Ukrajina je vse skupaj zrežirala, da bi se izognila pogajanjem. To je laž epskih razsežnosti. Ruski zločini v Buči so bili dobro dokumentirani. Naj vas ne zavede kremeljska izkrivljena zgodba o vojni in miru.

Avtor: EUvsDisinfo | 20. junij 2024

Novičnik je v angleškem in slovenskem jeziku s povezavami na novice dostopen na spletni strani EUvsDisinfo.