Skoči do osrednje vsebine

Slovesno ob dnevu beguncev v Logatcu

Letošnji dan begunca obeležujemo s sloganom Solidarnost – za svet, v katerem so begunci sprejeti. Predstavniki Urada za oskrbo in integracijo migrantov (UOIM) so ob tem poudarili, da po najboljših močeh skrbijo, da bi se begunci v Sloveniji dobro počutili.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je leta 2001 razglasil poseben dan za begunce zato, da vsakega 20. junija v letu obeležimo spomin na ljudi, ki so iz različnih razlogov zapustili svoje domove. UNHCR je v najnovejšem letnem poročilu opozoril na zaskrbljujoč trend naraščanja prisilno razseljenih oseb. V tem trenutku je takšnih že skoraj 120 milijonov ljudi, kar je za 8 odstotkov več kot v letu 2022. Za kako velik globalni problem gre, so v mednarodni organizaciji za begunce ponazorili s primerjavo, da razseljeno prebivalstvo v takšnem obsegu predstavlja 12. največjo državo na svetu oziroma je na ravni populacije celotne Japonske.

Zato v UNHCR ob dnevu begunca opozarjajo, da se bo brez boljšega sodelovanja in usklajenih prizadevanj za reševanje konfliktov, kršitev človekovih pravic in podnebne krize število razseljenih oseb zgolj še povečevalo. Svetovni dan beguncev je tudi priložnost za to, da izkazujemo solidarnost z begunci in si prizadevamo za svet, v katerem bodo begunci dobrodošli pa tudi, ali se bodo lahko v miru vrnili domov. S pogumom, predanostjo in sočutjem so rešitve na dosegu roke, so prepričani v UNHCR.

V takšnem tonu in pod sloganom Za svet, v katerem so begunci dobrodošli je potekala tudi slovesnost v izpostavi azilnega doma v Logatcu. Zbrane je nagovorila vodja izpostave zasilnega doma Tina Kotar, prireditve pa so se udeležili tudi številni prosilci za mednarodno zaščito in begunske družine, ki so nastanjene na Debelem rtiču, v Postojni in Logatcu. Prisotni so bili tudi predstavniki lokalne skupnosti Logatec, predstavniki lokalnih državnih institucij (policija, gasilci, upravna enota) in številne nevladne organizacije, ki sodelujejo pri oskrbi migrantov. Direktorica UOIM mag. Katarina Štrukelj se je dan prej v poslanici ob dnevu beguncev zahvalila vsem za sodelovanje, še posebej nevladnim organizacijam za njihovo nesebično pomoč ljudem v stiski. K temu je dodala, da je Slovenija v lanskem letu zabeležila več kot 16.000 oseb, ki so zaprosile za mednarodno ali začasno zaščito. Med njimi je bilo več kot 8.000 oseb, predvsem žensk in otrok, ki so v Sloveniji poiskali zatočišče v begu pred vojno v Ukrajini.

K uspešno izvedeni slovesnosti in prisrčnemu vzdušju v izpostavi azilnega doma v Logatcu so s svojimi aktivnostmi dodali tudi prosilci za mednarodno zaščito številnimi športnimi in rokodelskimi aktivnosti.