Skoči do osrednje vsebine

Izdane so odločbe na intervenciji IRP11 Podpora za novo sodelovanje v shemah kakovosti

Javni razpis za intervencijo IRP11 Podpora za novo sodelovanje v shemah kakovosti je bil objavljen 15. decembra 2023, vloge so lahko vlagatelji oddali do 28. februarja 2024. Višina razpisanih nepovratnih sredstev je znašala 838.000 evrov.

Predmet javnega razpisa je podpora, namenjena pokritju stroškov, ki nastanejo z vključitvijo vlagatelja v upravičeno shemo kakovosti oziroma z vključitvijo proizvoda vlagatelja v upravičeno shemo kakovosti.

Glavna pogoja ob vložitvi vloge na javni razpis sta veljaven certifikat za shemo kakovosti oziroma za proizvod iz sheme kakovosti, za katerega se vloži vloga na javni razpis in da gre za novo sodelovanje v shemah kakovosti, kar pomeni, da KMG oziroma nosilec ali član tega KMG v predpreteklem letu pred objavo javnega razpisa (to je koledarsko leto 2021) ni imel certifikata za shemo kakovosti oziroma za proizvod iz sheme kakovosti, za katerega se vloži vloga.

Javni razpis je razdeljen na dva sklopa:

  • na 1. sklop lahko vloži vlogo vlagatelj, ki je pravna oseba in ni nosilec KMG, ter ima certifikat za upravičeno shemo kakovosti oziroma za določen proizvod iz upravičene sheme kakovosti za najmanj dva KMG, pri čemer mora biti nosilec tega KMG vpisan v register kmetijskih gospodarstev
  • na 2. sklop lahko vloži vlogo vlagatelj, ki je:

          – nosilec KMG, ki je vpisan v RKG, in ima certifikat za upravičeno shemo kakovosti oziroma za določen proizvod iz upravičene sheme kakovosti ali   

          – nosilec dopolnilne dejavnosti na KMG, ki ni nosilec KMG, in ima certifikat za upravičeno shemo kakovosti oziroma za določen proizvod iz upravičene sheme kakovosti.

Na Agencijo smo sprejeli skupno 142 vlog.

Na sklopu A smo prejeli 5 vlog. Vse so bile odobrene, v skupni vrednosti 323.270,50 evra. 

Na sklopu B smo prejeli 137 vlog. Na tem sklopu smo izdali 135 odločb, od katerih je bilo 128 vlog odobrenih, v skupni vrednosti 113.246,87 evra. Sedem vlog je bilo zavrnjenih, ker niso izpolnjevale pogojev uredbe in javnega razpisa, dve vlogi pa sta bili na zahtevo vlagatelja umaknjeni.

Odločbe so bile izdane dne 18. junija 2024, podpora pa se upravičencu izplača na podlagi odločbe o pravici do sredstev.

Podpora se dodeli v obliki pavšalnega plačila za pet let sodelovanja v shemi kakovosti. V času obdobja upravičenosti do podpore se za prejemnike sredstev preverja veljavnost certifikata, v primeru da je upravičenec pravna oseba, pa se preverja tudi ohranjanje števila KMG, vključenih v shemo kakovosti.