Skoči do osrednje vsebine

Na ministrstvu potekala Konferenca o geografskih označbah in shemah kakovosti

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je 18. in 19. junija organiziralo konferenco o geografskih označbah za vina, kmetijske proizvode vključno z živili ter žgane pijače. Drugi dan je potekala tudi predstavitev registracije vin z geografsko označbo.
Konferenca o geografskih označbah in shemah kakovosti. Udeleženci sedijo v predavalnici in poslušajo predavateljico.
1 / 2

Na povabilo ministrstva je predstavnica Generalnega direktorata za kmetijstvo in razvoj podeželja pri Evropski komisiji gospa Chiara Bolner predstavila letos sprejete zakonodajne novosti glede enotnih postopkov registracije in nadzora geografskih označb. Srečanja se je udeležilo več kot 50 predstavnikov pridelovalcev in njihovih organizacij, nadzornih in certifikacijskih organov, predstavnikov laboratorijev in druge zainteresirane javnosti.

Na predstavitvi so pridelovalce še posebej zanimale rešitve, ki jih enotni sistem za geografske označbe ponuja v primeru čedalje pogostejših neugodnih vremenskih pojavov (suša, toča, zmrzal) in naravnih nesreč, ki pridelovalcem onemogočajo spoštovanje vnaprej predpisanih pravil iz specifikacij geografskih označb. Pomembna novost ureditve sistema geografskih označb Unije je zelo poudarjena aktivna vloga pridelovalcev in njihovih združenj pri določitvi lastnih pravil in zahtev, ki se jih morajo držati in so specifična za registrirano geografsko označbo.

Drugi dan so na Domačiji Gora pod Lipo v občini Slovenska Bistrica udeležence pozdravili pridelovalci vina Ritoznojčan, ki si prizadevajo vino registrirati kot novo geografsko označbo slovenskega vina v Evropski uniji.

Sistem geografskih označb je vreden toliko, kolikor ga potrošniki prepoznajo, razumejo in so ga pripravljeni sprejeti kot zagotovljeno višjo kakovost proizvoda, med množico drugih primerljivih proizvodov v trgovini. Zato je pomembno, da poleg pridelovalcev, ki želijo geografske označbe uporabljati za promocijo svojih proizvodov in poleg pristojnih organov, ki morajo opravljati nadzor nad sistemom geografskih označb v Sloveniji, s temi geografskimi označbami na živilih, na vinu in na žganih pijačah seznanimo in izobrazimo slovenske potrošnike ter tudi na ta način podpremo slovensko kmetijstvo na globalnem in skupnem evropskem trgu.