Skoči do osrednje vsebine

Zaključena oddaja vlog za intervencijo podpora za vzpostavitev gospodarstev mladih kmetov 2024

Višina razpisanih nepovratnih sredstev za Javni razpis za intervencijo podpora za vzpostavitev gospodarstev mladih kmetov za leto 2024 je znašala 16.236.156 evrov.

Predmet javnega razpisa je bila dodelitev zagonske pomoči mladim kmetom za vzpostavitev kmetijskega gospodarstva in kmetijske dejavnosti s ciljem izboljšanja starostne strukture vodij kmetijskih gospodarstev, povečanja konkurenčnosti kmetijskih gospodarstev in vzpostavitev oziroma ohranitev delovnih mest na prevzetem kmetijskem gospodarstvu.

Javni razpis je bil objavljen 1. marca 2024, vnos vlog pa je potekal od 25. marca 2024 do vključno 20. junija 2024 do 14. ure.

Oddanih je bilo 224 vlog, s katerimi so vlagatelji zaprosili za 8,9 milijona evrov.

Javni razpis je bil razdeljen na dva sklopa.

Na 1. sklop so lahko vložili vlogo samostojni podjetniki posamezniki, enoosebne gospodarske družbe in upravičenci, ki so ob vložitvi vloge na javni razpis vključeni v obvezno ali prostovoljno pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti, ali so ob oddaji vloge na javni razpis podali izjavo, da se bodo v tovrstna zavarovanja vključili v obdobju treh mesecev od datuma odločbe o pravici do podpore.

Na 2. sklop so lahko vložili vlogo fizične osebe, ki izkazujejo ustrezne delovne izkušnje ali upravičenci, ki so ob vložitvi vloge na javni razpis vključeni v obvezno ali prostovoljno pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti in niso vložili vloge na 1. sklop.

Pogoji za dodelitev sredstev:

  • upravičenec je kmet, samostojni podjetnik posameznik in družbenik enoosebne gospodarske družbe, ki je na dan vložitve vloge na javni razpis star od 18 do vključno 40 let,
  • ima najmanj nižjo poklicno izobrazbo s področja kmetijstva ali s kmetijstvom povezanih dejavnosti in
  • je v zadnjih petih letih postal lastnik kmetijskega gospodarstva.

Na podlagi druge spremembo Strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023-2027 so se nekateri pogoji za dostop do podpore spremenili in sicer:

  • mladi kmet je lahko nosilec kmetijskega gospodarstva, s katerim vstopa v intervencijo največ pet let pred oddajo vloge na javni razpis ali v obdobju pred petimi leti kmetijsko gospodarstvo ni imelo GERK-ov v registru kmetijskih gospodarstev,
  • uvaja se možnost trimesečnega odloga vključitve v pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje iz naslova opravljanja kmetijske dejavnosti,
  • uvaja se znižanje vstopnega praga za vlagatelje z gorskih kmetij z 10.000 evrov na 8.000 evrov standardnega prihodka,
  • poenotenje dolžine izvajanja poslovnega načrta za oba sklopa mladih kmetov na tri leta,
  • povečanje deleža prvega obroka na 90 odstotkov pavšalne podpore,
  • sprememba pogojev za pavšalni dodatek 5.000 evrov – ta dodatek prejmejo mladi kmetje, ki imajo pridobljeno najmanj srednjo strokovno izobrazbo (V. raven slovenskega ogrodja kvalifikacij) katerekoli smeri,
  • dodatni pavšalni dodatek v višini 3.000 evrov se dodeli tudi v primeru, ko mladi kmet ob oddaji vloge na javni razpis vodi knjigovodstvo po metodologiji sistema knjigovodstva na kmetiji FADN (angleško: Farm Accountancy Data Network (FADN) in ne samo računovodstvo v skladu s slovenskimi računovodskimi standardi (SRS),
  • 20-odstotni dodatek na vsoto pavšalov se dodeli, če ima mladi kmet ob oddaji vloge na javni razpis v uporabi 50 odstotkov kmetijskih zemljišč, ki izpolnjujejo zahteve iz predpisov, ki urejajo ekološko kmetovanje, ob oddaji zahtevka za izplačilo drugega obroka, pa morajo imeti v uporabi 80 odstotkov zemljišč, ki izpolnjujejo te pogoje.

Nepovratna sredstva v višini 16.236.156 evrov se zagotavljajo iz skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027, in sicer:

  • 10.553.501,40 evra za 1. sklop in
  • 5.682.654,60 evra za 2. sklop.