Skoči do osrednje vsebine

Minister za obrambo Marjan Šarec na delovnem obisku na Kosovu

Minister za obrambo Marjan Šarec se je skupaj z državnim sekretarjem na Ministrstvu za obrambo dr. Damirjem Črnčecem, načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnikom Robertom Glavašem in člani delegacije pred dnevom državnosti 23. in 24. junija mudil na delovnem obisku na Kosovu.

Minister za obrambo Marjan Šarec je s sodelavci obiskal pripadnike 49. kontingenta Slovenske vojske na misiji Kfor na Kosovu, in sicer v vojaških bazah Film City in Novo Selo. Predstavili so mu poslanstvo in delo, ki ga opravljajo. Pripadniki Slovenske vojske na Kosovu delujejo v Poveljstvu Kforja, v nekinetičnem bataljonu, Nacionalnem podpornem elementu, skupini za civilno vojaško sodelovanje (angleško Civil-Military Cooperation – CIMIC), Misiji Združenih narodov na Kosovu (angleško United Nations Mission in Kosovo – UNMIK) in v vojaški policiji. Njihov skupni cilj je zagotavljanje pogojev za mirno in normalno življenje vseh prebivalcev Kosova.

Minister se je srečal s poveljnikom Kforja generalmajorjem Özkanom Ulutaşom, ki je predstavil trenutno varnostno stanje na Kosovu, naloge in izzive, s katerimi se soočajo. Ob tem je generalmajor Ulutaş izpostavil odlično sodelovanje s Slovensko vojsko in visoko motiviranost naših pripadnic in pripadnikov. Sogovornika sta se pogovarjala tudi o varnostnih razmerah v regiji in širše. V nagovoru je minister Šarec poudaril, da pripadnice in pripadniki Slovenske vojske na misiji Kfor opravljajo odlično delo in so izjemno cenjeni ne le med lokalnim prebivalstvom, ampak tudi v poveljstvu Kforja.

Za namen delovnega obiska je prvič uradno poletelo taktično transportno letalo C-27J Spartan, prvo izmed dveh tovrstnih sodobnih letal, ki ju je naročilo Ministrstvo za obrambo in bosta pomembno pripomogli k večji samostojnosti in neodvisnosti delovanja Slovenske vojske. Letalo je s petčlansko posadko in delegacijo poletelo z vojaškega letališča Cerklje ob Krki in za pot do Prištine potrebovalo poldrugo uro. S prihodom letala C-27J se simbolično odpira zračni most med Slovenijo in misijami v tujini, kjer deluje Slovenska vojska. Letalo Spartan je opravilo že nekaj letov na Slovaško, od koder je iz mednarodne Natove Aktivnosti okrepljene pozornosti (angleško enhanced Vigilance Activities – eVA) pripeljalo del kontingenta Slovenske vojske. Po obisku je minister Šarec povedal, da gre za prelomni trenutek, saj je transportno letalo tisto, kar je Slovenska vojska že dolgo pričakovala. »S tem postajamo neodvisni in polno operativni kar se tiče zračnega transporta,« je sklenil minister Šarec.

Minister Šarec je ob tej priložnosti v bazah Camp Film City in Camp Novo Selo pripadnikom Slovenske vojske podelil čine ter priznanja za opravljeno delo in doprinos Slovenski vojski. Na Kosovu trenutno deluje 108 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske od skupaj 5017 pripadnikov iz 28 držav. Republika Slovenija sodeluje na misiji Kfor že od leta 2000.