Skoči do osrednje vsebine

Ministri za kmetijstvo in ribištvo v Luksemburgu o prihodnosti kmetijstva v Evropski uniji

Ministrica Mateja Čalušić se je udeležila zasedanje Sveta za kmetijstvo in ribištvo. Na zasedanju so sprejeli sklepe predsedstva EU o prihodnosti kmetijstva v EU. Ministri so se seznanili tudi s sporočilom o stanju skupne ribiške politike, posvetovanjih o ribolovnih možnostih za prihodnje leto in napredku pri obravnavi več zakonodajnih predlogih aktov.

Zadnje zasedanje Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo pod vodstvom belgijskega predsedstva se je začelo z ribiškimi točkami. Evropska komisija je predstavila poročilo o stanju skupne ribiške politike in posvetovanjih o ribolovnih možnostih za prihodnje leto. Slovenija je v okviru razprave namenila pozornost ukrepom upravljanja, ki zadevajo ribištvo v Jadranskem morju. »Slovenija podpira nadaljevanje skupnih prizadevanj EU za trajnostno upravljanje z ribolovnimi viri«, je poudarila ministrica Mateja Čalušić ter dodala, da je pri pripravi in izvedbi predlogov ukrepov upravljanja nujno upoštevati potencialni vpliv ukrepov na manjše ribiške sektorje. Vezano na trajnostno upravljanje z ribolovnimi viri je bilo v okviru točke Razno opozorjeno na vpliv dejanj Rusije v Baltskem morju in v povezavi z enotnim trgom EU ter na potrebo po prihodnjem razvoju odnosov na področju ribištva med Evropsko unijo in Norveško.

V nadaljevanju so bili z veliko podporo 26 držav članic sprejeti sklepi predsedstva EU o prihodnosti kmetijstva v EU. Ti sklepi vključujejo pomembna sporočila glede strateške vloge kmetijstva v EU,  zlasti  v luči izzivov, s katerimi se kmetijstvo sooča.  Za Slovenijo je bilo pomembno, da se je poudarilo pomen kmetijstva za razvoj podeželja, prehransko varnost in splošno blaginjo EU. Poleg tega sklepi vključujejo poziv  za ohranitev  stabilnega in predvidljivega okvira za kmete, vključno s pravičnim plačilom ter krepitev položaja kmetov v verigi preskrbe s hrano. Pozivajo še k celovitemu pristopu na podlagi prehranskih sistemov, če želimo doseči trajnostno in odporno kmetijstvo. Za Slovenijo je bilo še pomembno, da se v prihodnjem programskem obdobju zagotovi potrebna sredstva za izvajanje skupne kmetijske politike (SKP). Ministrica je posebej omenila podporo malim in družinskim kmetijam ter generacijsko prenovo. Poleg tega je menila: »pomembno je tudi, da se vloga kmetijstva ustrezno opredeli v prihodnji strateški agendi.«

Belgijsko predsedstvo je ob zaključku predsedovanja poročalo o napredku obravnave pri nekaterih bolj pomembnih dosjejih, in sicer s področja gozdarstva, razmnoževalnega materiala in dobrobiti živali ter predstavilo glavne zaključke nedavnega simpozija na temo Označevanje hranilne vrednosti na sprednji strani embalaže. V okviru točke Razno je Romunija pozvala Komisijo k uvedbi upravičenosti do stroškov, povezanih z nakupom plemenskih živali v okviru strateških načrtov skupne kmetijske politike.

Ministrica se je ob robu zasedanja srečala s češkim ministrom za kmetijstvo Marekom Vybornyem. Izmenjala sta ti poglede glede sedanje in prihodnje SKP ter o dobrobiti živali. Govorila sta tudi o uredbi o omejevanju krčitve gozdov, ki se bo začela izvajati konec leta.