Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra za notranje zadeve ob dnevu policije in dnevu državnosti

Objavljamo poslanico ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja ob 27. juniju, dnevu policije, in 25. juniju, dnevu državnosti.

Spoštovani,

slovenska policija svoj najpomembnejši dan v letu praznuje 27. junija v spomin na dogajanje na mejnem prehodu Holmec leta 1991. Tudi takrat je bil četrtek – tako kot letos, 33 let pozneje. Policisti, tedaj še miličniki, so se na Holmcu spopadli z jugoslovansko armado. Po srditem spopadu so zavzeli mejni prehod, žal tudi za ceno življenja dveh rezervnih policistov. Tudi sicer so policisti – ne samo na Holmcu, ampak po vsej Sloveniji – odigrali ključno vlogo najprej že v osamosvojitvenih procesih ter nato v osamosvojitveni vojni in po njej.

Policistke in policisti, ki danes gradite in razvijate slovensko policijo, ste njihovi ponosni nasledniki. Nadaljujete že začrtano pot in hkrati samozavestno tlakujete svojo. Prav tako vas odlikujejo hrabrost, zavzetost in profesionalnost. Policijsko delo je plemenito, a tudi specifično ter zahteva veliko znanja in odločnosti. Poleg tega je vaše delo v novem tisočletju drugačno, saj se praktično vsak dan pojavljajo novi varnostni izzivi, ki jih poganja predvsem tehnološki napredek: od novih, vedno bolj inovativnih oblik kriminalitete do hibridnih groženj in vse bolj prefinjenih kibernetskih napadov. A tudi temu ste kos.

Vesel sem, da gre slovenska policija suvereno v korak s časom. Zanjo nič ni pretežko, prenaporno ali prezahtevno. Ob tem ohranja kakovost pri opravljanju svojih zakonskih nalog, hkrati pa je v današnjem turbulentnem vsakdanu, polnem informacij in dezinformacij ter nenehnih (tudi globalnih) varnostnih izzivov, tista stalnica in trdna opora, na katero se lahko vedno zanesemo. Vedno je s svojimi prebivalci in za njih ter natanko tam in takrat, ko jo najbolj potrebujejo. Za to sem vam, policistke in policisti, hvaležen.

Vaš policijski praznik je neločljivo povezan z enim največjih praznikov naše države – dnevom državnosti 25. junija. To je spomin na veličasten dan, ko so bili pred 33 leti sprejeti Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracija ob neodvisnosti. Začelo je veljati tudi več zakonov, s katerimi je Slovenija prevzela nekdanje pristojnosti federacije na svojem ozemlju. Nastala je naša Republika Slovenija – samostojna, neodvisna in suverena.

Spoštovani policistke in policisti, prebivalke in prebivalci,

želim vam čudovit dan policije, praznujte ga ponosno in radostno. Iskreno se zahvaljujem vsem in vsakemu posebej, da ste stopili v policijske vrste in tako postali nepogrešljiv ter dragocen del naše in vaše slovenske policije. Obenem vsem skupaj želim lepo praznovanje dneva državnosti, praznika naše domovine Slovenije.

Srečno, slovenska policija, in srečno, Republika Slovenija.

Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve