Skoči do osrednje vsebine

V Sloveniji največja vaja regionalnega varnostnega kibernetskega sodelovanja

Na vadišču Kibernetskega centra Ministrstva za obrambo se je danes začela desetdnevna vaja jadranskega regionalnega varnostnega kibernetskega sodelovanja (angleško Adriatic Regional Security Cyber Cooperation Exercise 24 – ARSC2EX 24).

Gre za največjo vajo v Republiki Sloveniji s tega področja doslej, ki jo izvaja Evropsko poveljstvo Združenih držav Amerike (angleško United States European Command – USEUCOM) v sodelovanju s Slovensko vojsko in Kibernetskim centrom Ministrstva za obrambo.

Na vaji ARSC2EX 24, ki bo do 4. julija potekala v Vojašnici barona Andreja Čehovina v Postojni, sodeluje približno sto pripadnikov oboroženih sil iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Albanije, Kosova ter iz Partnerskega programa Združenih držav Amerike skupaj z nacionalnimi gardami Kolorada, Minnesote, Marylanda, Maina, New Jerseya in Iowe. Namen vaje je povečati usposobljenost udeležencev na področjih aktivnega spremljanja in odzivanja na kibernetske grožnje ter izboljšanja sodelovanja držav zaveznic pri zaščiti kibernetskega prostora. Udeleženci bodo v prvem tednu vaje pridobili nova znanja za uporabo varnostnih orodij, drugi teden pa bodo branili svoja omrežja, zaznavali kibernetske incidente ter se odzivali nanje.

Navedeno kibernetsko vadišče je najsodobnejše in je izjemnega pomena za izvajanje usposabljanj pripadnikov Slovenske vojske in Ministrstva za obrambo s področja kibernetske varnosti. Na njem bodo potekala usposabljanja ter nacionalne in mednarodne vaje s področja kibernetske obrambe.

Znak je okrogel z ozko rumeno obrobo in z angleškim napisom imena vaje na belem obodu, v sredini sta na črnem ozadju moder ščit z rumeno strelo in podoba zemlje v odtenkih vojaške zelene barve

Znak vaje jadranskega regionalnega varnostnega kibernetskega sodelovanja