Skoči do osrednje vsebine

Vrhunski koncert Komornega zbora Vikra iz Trsta

V soorganizaciji veleposlaništev Slovenije in Italije ter Populacijskega fonda Združenih narodov (UNFPA) je v Sarajevu gostoval Komorni zbor VIKRA Glasbene matice iz Trsta.

Zbor, ki ga vodi tržaška Slovenka Petra Grassi, sestavljajo pripadniki slovenske skupnosti v Italiji ter italijanski in slovenski pevci iz Rima, Milana, Vidma, Benetk, Verone, Kopra in Ljubljane. Prav dejstvo, da lahko pevci še kako uspešno sodelujejo ne glede na svojo narodnost, enako pa tudi italijansko in slovensko veleposlaništvo v Sarajevu, je bilo glavno sporočilo gostovanja Vikre.

Zbor je imel v soboto, 15. junija, celovečerni koncert v frančiškanski cerkvi Sv. Antona Padovanskega na Bistriku v Sarajevu. Zahteven program je vseboval dela avtorjev od renesanse naprej, med njimi dela slovenskih skladateljev Pavla Merkuja, Tineta Beca, Marija Kogoja, Jakoba Gallusa in Ambroža Čopija.

Koncert je bil navdušujoč tako po kakovosti izvedbe kot po vsebinski plati in deležen odkritega občudovanja občinstva, med katerim ni manjkalo diplomatov in profesionalnih glasbenikov.

V nedeljo, 16. 6., je zbor s petjem sodeloval pri katoliški maši v cerkvi Sv. Jožefa na Marijin Dvoru v središču mesta in pustil enako dober vtis kot na večernem koncertu.

Dirigentki Petri Grassi ter pevkam in pevcem zbora Vikra se iskreno zahvaljujemo za nepozabno kulturno doživetje!