Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Marsudi Fajonovi: Pokazali ste, da delate to, kar govorite

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na povratnem obisku v Sloveniji gostila zunanjo ministrico Indonezije Retno L. P. Marsudi. Ministrici sta govorili predvsem o krepitvi dvostranskih odnosov, tudi z načrtovanimi političnimi konzultacijami ter o aktualnih razmerah v svetu, s poudarkom na Bližnjem vzhodu in sodelovanju med EU in Zvezo držav jugovzhodne Azije.

»Izjemno me veseli, da sem danes na obisku gostila zunanjo ministrico Indonezije. Gre za hiter povratni obisk, potem ko sem lani kot prva slovenska zunanja ministrica po 17 letih obiskala Indonezijo. To je dokaz, da sta Slovenija in Indonezija v tem času pomembno okrepili dvostranske odnose. Poleg tega se v Sloveniji nadejamo obiska indonezijske poslovne delegacije, velik potencial vidimo v Luki Koper in na področjih kmetijskih izdelkov, halal izdelkov slovenske predelovalne industrije ter na digitalnem področju. Kolegici Marsudi sem prenesla še odločitev Slovenije, da v Džakarti odpremo konzulat na čelu s častnim konzulom, ki bo zagotovo pripomogel k okrepitvi naših stikov,« je povedala ministrica Fajon.

Pomemben del razprave sta namenili pogovoru o aktualnih razmerah v svetu, s poudarkom na Bližnjem vzhodu. »S kolegico Marsudi sva veliko sodelovali skupaj tudi v času, ko je Slovenija sprejemala pomembno odločitev za priznanje Palestine. Dokazali smo, da za nas ni dvojnih meril, kar pomeni, da morajo ista načela mednarodnega prava veljati v Gazi in v Ukrajini,« je povedala ministrica Fajon. Indonezijska ministrica Marsudi pa je glede tega dejala: »Slovenija je pokazala trdno podporo v obrambi pravice za Palestino. Pokazali ste močno voditeljstvo. Odločili ste se, da boste na pravi poti zgodovine. Cilj mojega današnjega obiska tukaj je – med drugim - izreči priznanje vladi in prebivalcem Slovenije za pravo odločitev o priznanju Palestine v začetku tega meseca in dosledno podporo rešitvi dveh držav. Pokazali ste, da delate to, kar govorite.«

Ministrica Fajon je kolegici Marsudi izrazila priznanje za njen osebni angažma v Afganistanu. Ministrici sta spregovorili tudi o izredno težkih razmerah v Mjanmaru, v zvezi s čimer se je Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta že angažirala.

»Slovenija in Indonezija sta na številnih področjih podobno misleči partnerici, ki se zavzemata za učinkovit multilateralizem. V zvezi s tem sva imeli priložnost – tudi kot prvi zunanji ministrici v najinih državah – spregovoriti o ženskah, miru in varnosti. Slovenija si namreč tudi v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN) prizadeva za polno in učinkovito sodelovanje žensk na vseh ravneh odločanja, saj se zavedamo, da je to ključnega pomena za zagotavljanje odpornih, miroljubnih in vključujočih družb. Pri tem ima lahko pomembno vlogo Indonezija, ki lahko s svojo izredno politično težo pripomore k večji uveljavitvi žensk v procesih odločanja,« je še dodala ministrica Fajon.

Pri vprašanju o odnosih med EU in Zvezo držav jugovzhodne Azije (angleško Association of Southeast Asian Nations – ASEAN) je ministrica Fajon poudarila, da kljub temu, da je v odnosih nekaj žuljev, meni, da jih je potrebno in mogoče preseči, predvsem v luči zavedanja, kako pomembno vlogo ima lahko EU prav tam, kjer so geopolitične napetosti in rivalstva največja. »Zavzela sem se za dvig in okrepitev odnosov med EU in ASEAN in izrazila podporo ambiciji, da bi še letos prišlo do zaključka pogajanj o sklenitvi celovitega gospodarskega sporazuma med EU in Indonezijo,« je med drugim povedala ministrica Fajon.

Ministrica Fajon je v pogovorih z ministrico Marsudi podprla ambicije Indonezije, da postane članica Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD). Pri tem je izrazila pripravljenost za deljenje slovenskih izkušenj z vstopanjem v to organizacijo.