Skoči do osrednje vsebine

Odprtje razstave 75 žensk v 75-letni zgodovini Sveta Evrope

V Palači Sveta Evrope je bilo 25. junija 2024 odprtje razstave 75 žensk v 75-letni zgodovini Sveta Evrope. Med njimi sta predstavljeni tudi dve Slovenki, Petra Roter in Alenka Puhar.

Razstavo je organizirala delegacija Evropske unije pri Svetu v Evrope ter Stalni predstavništvi Nizozemske in Združenega kraljestva pri Svetu Evrope. Razstava obeležuje doprinos 75 žensk, ki so s svojim delom pomembno pripomogle h krepitvi in uveljavitvi človekovih pravic ter same organizacije. Med njimi sta tudi dve Slovenki.

Petra Roter je ena vodilnih evropskih strokovnjakov na področju zagotavljanja pravic narodnih manjšin. Je članica posvetovalnega odbora Okvirne konvencije za varstvo narodnih manjšin, znotraj katerega je bila dvakrat izvoljena za predsednico. Preko svojega dela v državah članicah in drugih mednarodnih organizacijah izobražuje o delu Sveta Evrope ter aktivno širi norme, ki jih ta razvija.

Alenka Puhar je s svojimi izkušnjami in nepristranskostjo pomembno prispevala k delu Evropske komisije proti rasizmu in nestrpnosti ter jo utrdila kot enega ključnih organov Sveta Evrope. Svoje delo v Komisiji je začela ob njeni ustanovitvi, prav tako pa je bila izvoljena za njeno podpredsednico.