Skoči do osrednje vsebine

Svet za kmetijstvo razpravljal o politiki upravljanja z državnimi zemljišči

Ministrica Mateja Čalušić se je danes udeležila seje Sveta za kmetijstvo in podeželje, na katerem sta bili ključni obravnavani temi zemljiška politika za državna zemljišča ter dolgoročna strategija kmetijstva in živilstva za novo strateško obdobje. Ministrica je na seji sporočila tudi to, da bo ministrstvo prisluhnilo pridelovalcem pšenice in jim zagotovilo finančno pomoč za izpad dela dohodka.
Zasedanje Sveta za kmetijstvo.
1 / 2

Člani Sveta so danes nadaljevali razpravo o zemljiški politiki za državna zemljišča, predvsem z vidika upravljanja zakupov kmetijskih zemljišč v lasti RS v prihodnje. Iz razprave je bilo razvidno, da je treba postaviti jasne cilje, opraviti celovito razpravo do morebitno predlaganih sprememb na tem področju ter pri tem temeljiti na kakovostnih analizah in podatkih. Ministrica Čalušić je jasno poudarila, da bi moral biti skupni cilj ta, da se državna zemljišča upravljajo v smeri zagotavljanja čim večjega deleža lokalne hrane za oskrbo javnih zavodov v Sloveniji. Pri tem so pomembne tako družinske kmetije kot tudi kmetijska podjetja ter pridelava in predelava. Člani Sveta bodo z razpravo glede te tematike nadaljevali na naslednji seji, ki bo predvidoma konec avgusta ali v prvi polovici septembra. 

Pomembna vsebinska točka je bila tudi prihodnja dolgoročna strategija kmetijstva in živilstva. Prisotni so poudarili pomen določitve ciljev po posameznih kmetijskih sektorjih na podlagi kakovostnih analiz. V jesenskem času se bo nato nadaljevala razprava glede te tematike in pristopa k pripravi strategije. Na seji so se člani Sveta pod točko Razno seznanili tudi s problematiko sporočanja škode v sadjarstvu v letu 2023.

Ob zaključku seje je ministrica Mateja Čalušić člane Sveta seznanila z informacijo, da bo kmetijsko ministrstvo prisluhnilo pridelovalcem pšenice in jim s prerazporeditvami zagotovilo finančno pomoč za pokritje dela izgube dohodka.

Svet za kmetijstvo in podeželje je posvetovalno telo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ustanovljen na podlagi Zakona o kmetijstvu. Člani sveta so: Roman Žveglič in Danilo Meolic (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - KGZS),  Borut Florjančič (Zadružna zveza Slovenije), Boštjan Noč (Čebelarska zveza Slovenije), dr. Tatjana Zagorc (Gospodarska zbornica Slovenije – Združenje kmetijskih in živilskih podjetij), Jaka Šilak (Sindikat delavcev v kmetijstvu), Anton Medved (Sindikat kmetov Slovenije), prof. dr. Marina Pintar (Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani)  prof. dr. Karmen Pažek (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerza v Mariboru), prof. dr. Andrej Simončič (Kmetijski inštitut Slovenije), dr. Marijan Pogačnik (predstavnik poklicnih in srednjih kmetijskih šol), Irena Ule (Zveza kmetic Slovenije), Doris Letina (Zveza slovenske podeželske mladine).