Skoči do osrednje vsebine

Konferenca v Bruslju o interoperabilni Evropi – SEMIC 2024

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je nastopila na konferenci pod naslovom Interoperabilna Evropa: od vizije do realnosti, ki jo je v Bruslju organizirala Evropska komisija v okviru belgijskega predsedovanja Svetu EU. Osnovni cilj interoperabilne Evrope je uskladitev in poenotenje pri javnih storitvah, izmenjavi verodostojnih informacij in uporabi podatkov.
Ministrica med sodelujočimi na panelu. Sedijo in se pogovarjajo.

Poleg ministrice dr. Emilije Stojmenove Duh so z uvodnim nagovorom nastopili še Jan Jambon, Marcus Richter, Veronica Gaffey in Jan Smedts.

1 / 2

Udeleženci konference so razpravljali o uresničevanju evropske uredbe o interoperabilni Evropi, ki bo po načelu vse na enem mestu s skupnimi rešitvami in povezljivostjo pri digitalnih javnih storitvah, preverljivih informacijah in uporabi različnih virov podatkov prispevala k večji učinkovitosti javnega sektorja, preglednosti za uporabnike, bolj usklajenem upravljanju, odzivanju vlad na aktualna vprašanja in optimizaciji virov ter povezanosti Evrope nasploh. 

Poleg ministrice Stojmenove Duh so na konferenci SEMIC 2024 z uvodnimi nagovori nastopili še Jan Jambon, ministrski predsednik Flandrije, Marcus Richter, državni sekretar in pooblaščenec zvezne vlade za informacijsko tehnologijo pri Zveznem ministrstvu za notranje zadeve in skupnost Nemčije, Veronica Gaffey, generalna direktorica evropskega direktorata za javne storitve, Jan Smedts, direktor agencije za digitalizacijo flamske vlade in drugi.  

Na programu konference je bilo tudi veliko sekcijskih razprav, denimo o prožnih in proaktivnih javnih sistemih, uvajanju umetne inteligence in drugih inovacijah, o podatkovnih prostorih, izvajanju uredbe o interoperabilni Evropi, izmenjavi dobrih praks in izkušenj. 

Ministrica Stojmenova Duh je v razpravi povedala, da smo v Sloveniji zelo aktivni na področju zagotavljanja interoperabilnosti storitev. Sodelovali smo v projektu DE4A (angleško Digital Europe for all) in delovnih skupinah Enotnega digitalnega portala (angleško Single Digital Gateway), aktivno delujemo v projektu Evropske komisije Potential, kjer razvijamo Digitalno denarnico EU, prav tako smo med prvimi državami, ki je na nacionalni ravni oblikovala tehnični vidik načela Samo enkrat (angleško Once Only Technical System - OOTS).  

V prihodnje želimo, da so digitalne storitve interoperabilne in personalizirane ter osredotočene na uporabnikove izkušnje. Vedno moramo imeti v središču uporabnika in s storitvami izboljšati kakovost njegovega življenja. Da bodo državljani znali uporabljati digitalne storitve, morajo imeti razvite digitalne veščine, digitalno usposobljeni pa morajo biti tudi javni uslužbenci, ki storitve razvijajo. V Sloveniji sledimo načelu Najprej digitalno in državljanom ponujamo storitve tudi v fizični obliki, saj želimo, da so vsi vključeni v digitalno preobrazbo. Zato državljane usposabljamo s projekti, kot so Digi info točke, Mobilni heroji in drugi. 

Zaupanje v vlado in njene storitve je izjemno pomembno, da bodo državljani uporabljali infrastrukturo in digitalne storitve. Tako bo omogočeno uspešnejše sodelovanje tudi med državami, kar bo okrepilo interoperabilnost v Evropski uniji. Na ravni EU je sprejete veliko zakonodaje na digitalnem področju, ki jo moramo sedaj uspešno implementirati. V veliko pomoč so lahko zakonodajni peskovniki. 

Na srečanju z Veronico Gaffey sta se pogovarjali o aktivnostih Slovenije na področju digitalnih storitev ter o potrebnih aktivnostih za implementacijo Akta o interoperabilni Evropi. Z Marcusom Richterjem pa o skupnih izzivih pri zagotavljanju javnih storitev in o krepitvi sodelovanja predvsem na področjih umetne inteligence, polprevodnikov in kvantnega računalništva.