Skoči do osrednje vsebine

233. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila z informacijo o nameravanem podpisu Memoranduma o soglasju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ukrajine o sodelovanju na področju celovite podpore ukrajinskim državljanom, začasno razseljenim v Republiki Sloveniji. V imenu Vlade Republike Slovenije je memorandum podpisala veleposlanica Republike Slovenije v Kijevu Mateja Prevolšek.

Vlada je podpisala Memorandum med Slovenijo in Ukrajino o celoviti podpori ukrajinskim državljanom, začasno razseljenim v Sloveniji

Vlada Republike Slovenije se je na dopisni seji seznanila z informacijo o nameravanem podpisu Memoranduma o soglasju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ukrajine o sodelovanju na področju celovite podpore ukrajinskim državljanom, začasno razseljenim v Republiki Sloveniji.

Obe vladi sta se z memorandumom dogovorili za skupna prizadevanja in sodelovanje pri organizaciji zagotavljanja celovite in sistematične podpore ukrajinskim otrokom, ki so bili zaradi ruske agresije začasno razseljeni v Slovenijo. Cilj memoranduma je zaščititi pravice in zakonite interese omenjenih otrok.

Memorandum predvideva sodelovanje na področjih: izmenjave izkušenj o najboljših oblikah družinske vzgoje otrok brez starševske skrbi; medsebojnega obveščanja in dogovarjanja o vprašanjih gibanja ukrajinskih otrok in njihovih staršev ali drugih zakonitih zastopnikov na ozemlju Republike Slovenije in njihovega vračanja; preprečevanja posvojitev ukrajinskih otrok; medsebojnega obveščanja o relevantnih vprašanjih, ki se pojavljajo med bivanjem ukrajinskih otrok na ozemlju Slovenije ter zagotavljanja ohranjanja nacionalne identitete ukrajinskih otrok, ki so začasno razseljeni v Sloveniji.

Pristojni organi za izvajanje memoranduma v Sloveniji so: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije, Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije in Urad Vlade Republike Slovenije za podporo in integracijo migrantov, v Ukrajini pa Ministrstvo za socialno politiko, Ministrstvo za zunanje zadeve, Državni urad za otroke in Državna socialna služba Ukrajine.

V imenu Vlade Republike Slovenije je memorandum podpisala veleposlanica Republike Slovenije v Kijevu Mateja Prevolšek.

Vir: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Soglasje k predlogom amandmajev k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona

Vlada je sprejela sklep, da soglaša s Predlogi amandmajev k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona. Amandmaji so tehnične narave in so usklajeni z Zakonodajno pravno službo Republike Slovenije.

Vir: Ministrstvo za solidarno prihodnost

Soglasje k Predlogu amandmajev k Predlogu zakona o nujnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe

Vlada je sprejela sklep, da soglaša s Predlogom amandmajev k Predlogu zakona o nujnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe, in sicer:

Pri prvem amandmaju se v naslovu Predloga Zakona o nujnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe se beseda »nujnih« nadomesti z besedo »začasnih« ter

Pri drugem amandmaju se v besedilu Predloga Zakona o nujnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe se besedilo »oziroma javni razpis«, besedilo »oziroma javnem razpisu« in besedilo »oziroma javnega razpisa« črta.

Hkrati s sklepom vlada sprejema tudi ostale amandmaje, vezane na posamezne člene, s katerimi se pojasni, da se ukrepi iz tega zakona določajo s ciljem stabilnosti delovanja sistema na področju socialnega varstva in dolgotrajne oskrbe.

Vir: Ministrstvo za solidarno prihodnost

Imenovanje Petre Aršič za državno sekretarko v Kabinetu predsednika vlade 

Vlada Republike Slovenije je imenovala Petro Aršič za državno sekretarko v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije.

Petra Aršič je strokovnjakinja na področju strateškega komuniciranja z dolgoletnimi izkušnjami v odnosih z javnostmi, političnih strategijah in kampanjah, medijskih odnosih ter organizaciji dogodkov. Med drugim je bila 10 let zaposlena v Uradu predsednika Republike Slovenije, med 2017 in 2022 pa kot svetovalka nekdanjega predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. V Kabinetu predsednika dr. Roberta Goloba s 1. 7. 2024 prevzema področje strateškega komuniciranja.

Vir: Kabinet predsednika vlade

Imenovanje Metke Paragi za državno sekretarko v Kabinetu predsednika vlade

Vlada Republike Slovenije je imenovala dr. Metko Paragi za državno sekretarko v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije.

Dr. Metka Paragi je doktorica znanosti temeljnih medicinskih ved, ki je v sistemu javnega zdravstva delovala preko 30 let. Posebej se je ukvarjala z nalezljivimi boleznimi in s tega področja 15 let vodila nacionalni javnozdravstveni laboratorij z mednarodnim ugledom. Prav tako je bila preko 15 let nacionalna kontaktna točka za mikrobiologijo pri ECDC (Europen Center for Disease Prevention and Control) v Stockholmu. Delovala je tudi na področju duševnega zdravja in prehrane. V Kabinetu predsednika vlade dr. Roberta Goloba bo s 1. 7. 2024 zadolžena za področje javnega zdravstva in javnega zdravja.

Vir: Kabinet predsednika vlade

Imenovanje Ane Komac za vršilko dolžnosti direktorja Urada vlade za narodnosti

Vlada je izdala odločbo o imenovanju Ane Komac za vršilko dolžnosti direktorja Urada Vlade Republike Slovenije za narodnosti z dnem 1. 7. 2024, in sicer do imenovanja direktorja, vendar največ za šest mesecev, to je najdlje do 31. 12. 2024.

V devetem odstavku 83. člena ZJU je določeno, da lahko v času od sprožitve natečajnega postopka do imenovanja novega uradnika na položaj iz drugega odstavka 82. člena tega zakona, brez javnega natečaja, največ šest mesecev naloge na tem položaju opravlja vršilec dolžnosti. Za vršilca dolžnosti je brez javnega natečaja lahko imenovana oseba, ki izpolnjuje predpisane pogoje.

Ker poseben javni natečaj pri Uradniškem svetu za izbiro direktorja Urada Vlade Republike Slovenije za narodnosti še ni zaključen, je potrebno imenovati vršilca dolžnosti direktorja.

Generalna sekretarka vlade je Vladi Republike Slovenije predlagala, da se za vršilko dolžnosti direktorja Urada Vlade Republike Slovenije za narodnosti z dnem 1. 7. 2024 imenuje Ana Komac, in sicer do imenovanja novega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oziroma najdlje do 31. 12. 2024.

Ana Komac izpolnjuje predpisane pogoje. Diplomirala je na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani - univerzitetni študij politologije - smer mednarodni odnosi z diplomskim delom z naslovom Pristopi v boju proti trgovini z ljudmi - primer Slovenije. Že v času študija je sodelovala na projektih, ki so se dotikali manjšin, integracije ter človekovih pravic.

17 let je bila zaposlena v Državnem zboru Republike Slovenije, nazadnje kot sekretarka na Oddelku za pripravo in izvedbo sej. V tej vlogi je delovala tudi kot sekretarka Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Posredno je bila zaradi svojega dela močno povezana s področjem romske skupnosti, ki je del pristojnosti omenjenega odbora. Bila je tudi sekretarka Pododbora za spremljanje romske tematike. To ji je prineslo dragocena znanja in izkušnje, ki so bistvene za uspešno delo in zagotavljanje podpore romski skupnosti. Zaposlitev v Državnem zboru pa ji je omogočila tudi poglobljen vpogled v delovanje državnih organov ter vplivalo na razumevanje sodelovanja z ministrstvi, uradi in drugimi organizacijami.

Od letošnjega februarja je zaposlena na Uradu Vlade RS za narodnosti. Deluje na področju romske tematike, sodeluje v več delovnih skupinah in deluje na področju širše manjšinske tematike in človekovih pravic. Njeno delo vključuje tudi razumevanje kompleksnosti in specifičnih potreb posameznih manjšin, kakor tudi koordinacijo različnih deležnikov, odgovornih za razvoj romske skupnosti.

Vir: Generalni sekretariat vlade