Skoči do osrednje vsebine

Minister Maljevac podpisal pogodbo o gradnji novega doma starejših v Hrastniku

V Hrastniku bodo gradili nov sodoben dom starejših. Proračunska sredstva so zagotovljena.

Minister Simon Maljevac, pristojen za področje starejših in dolgotrajne oskrbe, in direktor Doma starejših Hrastnik Borut Vidmar sta danes podpisala pogodbo o sofinanciranju investicije gradnje nadomestnega doma za starejše s kapaciteto 150 postelj na lokaciji na Leši v Hrastniku. Za gradnjo objekta so že pridobili gradbeno dovoljenje, občina Hrastnik pa je zemljišča, na katerih bo stal novi dom že predhodno neodplačno prenesla na Republiko Slovenijo.

Ministrstvo za solidarno prihodnost, na čelu z ministrom Simonom Maljevcem je z nedavnim vpisom projekta gradnje novega doma starejših v Hrastniku v načrt razvojnih programov zagotovilo proračunsko financiranje gradnje, ta se zdaj lahko prične. Obstoječi dom starejših Hrastnik je v slabem stanju, izvajanje socialnovarstvenih storitev je oteženo, zato je Ministrstvo za solidarno prihodnost gradnjo novega doma postavilo na prioritetni seznam opravil v mandatu.

Glede na noveliran investicijski program je skupna vrednost investicije približno 20 milijonov evrov. Od navedenega zneska bo proračun v letih 2024 do 2027 zagotovil dobrih 19,5 milijona, Občina Hrastnik pa je v letih 2022 in 2023 v projekt vložila dobrih 670.000 evrov.

Minister Simon Maljevac je ob podpisu poudaril, da je Ministrstvo za solidarno prihodnost v času od vzpostavitve do danes intenzivno in plodno sodelovalo tako z vodstvom doma kot Občino Hrastnik ter da so rezultati sodelovanja vidni. "Ključen cilj v doseganju splošno dostopne in kakovostne dolgotrajne oskrbe za vse je tudi obnova in nadgradnja področja institucionalnega varstva starejših. Najprej, kjer je to najbolj potrebno. Po nujni intervenciji v Izoli zdaj nadaljujemo v Zasavju."

Zaključek gradnje novega doma in predaja namenu je načrtovana za leto 2027.