Skoči do osrednje vsebine

Ministrica na seji Ekonomsko-socialnega sveta predstavila izhodišča treh zdravstvenih zakonov

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel se je udeležila seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), na kateri je predstavila izhodišča za pripravo zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstveni dejavnosti (ZZDej), Zakona o kakovosti in Zakona o pravici do pozabe.
V dvorani so v kvadrat postavljene številne mize, za njimi pa sedijo ljudje. Pred sabo imajo mikrofone in prenosne računalnike. Ob osrednji steni sta slovenska zastava in zastava Evropske unije. Na stenah so monitorji in ogledala.

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel se je udeležila seje Ekonomsko-socialnega sveta. | Avtor: Bor Slana/STA

Zakon o pozabi in Zakon o kakovosti sta oba že prestala javno razpravo. »Prvi je trenutno v medresorskem usklajevanju, medtem ko pri Zakonu o kakovosti usklajujemo komentarje, ki smo jih dobili med javno razpravo. Teh je precej, vsi so konstruktivni, tako da bo zakon po njihovem vključevanju še boljši, kot je bil tekst poslan v javno razpravo,« je prepričana ministrica za zdravje. Za Zakon o zdravstveni dejavnosti pa na ministrstvu trenutno oblikujejo člene zakona.  

»Vse tri tematike smo predstavili socialnim partnerjem in vsi smo se strinjali, da so usmeritve dobre, ustanovili pa smo tudi strokovni odbor za zdravstvo, kjer bomo po posameznih vsebinskih sklopih še bolj poglobljeno obravnavali vse tri zakone – in tudi ostale zakone, ki jih še pripravlja Ministrstvo za zdravje,« je po seji povedala Prevolnik Rupel.

Vse tri zakone je podprla tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja, ki je prav tako pozdravila ustanovitev strokovnega odbora za zdravstvo.