Skoči do osrednje vsebine

Pregled dezinformacij: Tovarna grešnih kozlov, kremeljska neskončna igra obtoževanja

Ne mine niti en dan, da ne bi iz Kremlja poročali o grešnem kozlu, s katerim skušajo pojasniti tragedije, ki jih je Rusija sama povzročila.
Na temnem industrijskem ozadju s silhueto tovarne z dimniki in Kremljem je na tekočem traku več koz z oznakami.

Prokremeljski propagandisti so poskušali spodkopati vrh o miru v Ukrajini. | Avtor: euvsdisinfo.eu

Kot vedno si Kremelj še naprej vztrajno prizadeva manipulirati z zgodbami in preusmerjati krivdo. Prokremeljski dezinformatorji so hitro razširili lažne trditve, v katerih so za teroristične napade v Dagestanu obtožili ukrajinsko obveščevalno službo in Nato ter jih povezali s Sevastopolom, da bi okrepili zgodbe, ki Ukrajino in Zahod prikazujejo kot agresorja.

Kremelj je okrepil svoja prizadevanja, da bi onemogočil dostop do kakovostnega zahodnega novinarstva in ruskim državljanom preprečil boljše razumevanje neuspehov njihovega režima na vseh področjih.

Prokremeljski propagandisti so poskušali spodkopati vrh o miru v Ukrajini in za talca vzeli mirovno zgodbo, hkrati pa so poskušali zavajati občinstvo doma in v tujini o mračni gospodarski realnosti v Rusiji zaradi zahodnih sankcij.

Sankcije – ne da nam škodijo, vendar jih lahko vseeno odpravite

Prokremeljski ekosistem za manipulacijo z informacijami in dezinformacije je aktivno pokrival nedavno sprejetje 14. svežnja sankcij EU proti Rusiji. Sveženj vključuje tudi več sankcioniranih prokremeljskih propagandistov in glasnikov, in sicer dolgoletne ruske dezinformacijske kanale Rossiyskaya Gazeta, RIA Novosti, Izvestia ter bolj zavajajoče poimenovan Glas Evrope.

Prokremeljski propagandisti so se predvidljivo zatekli k recikliranju znanih zgodb o sankcijah, na primer z zatrjevanjem, da EU s sankcijami škoduje samo sebi in da sankcije ne bodo negativno vplivale na rusko gospodarstvo.

Vse te trditve so neutemeljene, o tem smo že večkrat poročali, med drugim tukaj. Podrobneje smo si ogledali tudi manipulativne zgodbe Kremlja, s katerimi poskuša odstreti tančico pred dejanskim stanjem ruskega gospodarstva in učinkom zahodnih sankcij v nedavni seriji infografik.

Še več selektivne »resnice«, ki jo je serviral Kremelj

Kot primer nadaljnjega zdrsa Rusije v enoten informacijski prostor »resnice«, ki ga obvlada Kremelj, in kot povračilno dejanje za prekinitev dostopa do prokremeljske propagande v Evropi, je Rusija blokirala dostop do 81 evropskih medijev.

Ta poteza Kremlja je še en napad na svobodo govora in pluralnost medijevv Rusiji, o katerem smo pisali v člankih v okviru rubrike z naslovom Črn dan za svobodo govora in medije v Rusiji. Še en udarec proti kakovostnemu novinarstvu je bil zadan novinarju Wall Street Journala Evanu Gershkovichu, ki je bil pred 15 meseci pridržan in ki so mu sodili v Moskvi zaradi izmišljenih obtožb o vohunjenju v sodnem postopku po navdihu Sovjetske zveze.

Da bi zagotovili neomejen dostop do vsebine EUvsDisinfo iz strogo omejenih in nadzorovanih informacijskih prostorov, smo vzpostavili omrežje TOR naše spletne strani.

Mir, a le pod pogoji Kremlja

Kot smo poročali, je Rusija namenila veliko pozornosti vrhu o miru v Ukrajini, ki ga je 15. in 16. junija v Bürgenstocku organizirala Švica, da bi ga zavrnila kot nepomembnega in zmanjšala njegov pomen.

Kremelj je precej pred vrhom pripravil informacijski prostor z opozarjanjem na domnevno odprtost Rusije za miroljubno rešitev, pri čemer je spodbujal dezinformacijsko zgodbo, da se Rusija dejansko bori za mir v Ukrajini in da bi se konflikt končal, če bi se Ukrajina predala.

Ta zgodba je v skladu s kremeljsko taktiko iskanja grešnih kozlov vključevala lažno prikazovanje Ukrajine kot agresorja in uokvirjanje podpore Zahoda Ukrajini kot pravih vzrokov ruske vojaške agresije na Ukrajino.

Poraženec, ki slabo prenaša poraz

Med vrhom in po njem je Kremelj okrepil svoja prizadevanja in trdil, da je bil dogodek brez Rusije nepomemben, zgolj zarota Zahoda za stopnjevanje vojne, in zapravljanje sredstev. Prokremeljski ekosistem je s Putinovo podporo, ki je dal slabo zamaskiran ultimat, poskušal okrepiti idejo, da je sprejetje ruskih ozemeljskih pridobitev nujno za mir, kar je bilo hitro zavrnjeno.

Kljub tem dezinformacijam in taktiki ustrahovanja je bilo na vrhu veliko mednarodnih udeležencev, ki so sprejeli skupno izjavo, ki sta jo Kremelj in njegov dezinformacijski ekosistem skušala s kislim priokusom omiliti, češ da gre za popoln neuspeh ali zgolj za srečanje Zahoda.

Ta teden na našem dezinformacijskem radarju tudi:

  • Kot aktualen primer prokremeljskega kazanja s prstom so dezinformatorji hitro razširili neutemeljene obtožbe, da so ukrajinske obveščevalne službe in države Nata pripravile teroristične napade v Dagestanu. Te lažne trditve so del ponavljajočih se prokremeljskih zgodb, ki prikazujejo Ukrajino kot teroristični režim in obtožujejo Zahod, da podpira teroristične organizacije na Bližnjem vzhodu. Poleg tega te zgodbe pripisujejo krivdo za civilne žrtve v Rusiji, ki so posledica invazije na Ukrajino, podpori Zahoda ukrajinski samoobrambi. Pomembno se je zavedati, da so ruske dezinformacije že v preteklosti pripisovale krivdo za teroristične napade v Rusiji in za napade na verske skupnosti zunanjim silam. Namen te taktike je preusmeriti odgovornost stran od Kremlja, prikriti pomanjkljivosti ruskih varnostnih služb ter spodbujati nezaupanje v zahodne države in Ukrajino.
  • Po terorističnem napadu na koncertno dvorano Crocus City Hall je prokremeljski dezinformacijski ekosistem skušal tragedijo izkoristiti za spodbujanje protiukrajinskega in protizahodnega sentimenta v Kazahstanu. Širijo se lažne trditve, da je Zahod sprožil teroristično kampanjo v Rusiji in Srednji Aziji, da bi manipuliral z javnim sentimentom in preusmeril krivdo stran od Kremlja. Kot po navadi ni verodostojnih dokazov, ki bi potrjevali trditve o vmešavanju Zahoda v domnevno zaroto v Kazahstanu ali kje drugje. Ta zgodba je lokalizirana različica ponavljajoče se prokremeljske dezinformacijske izmišljotine, ki kaže na zahodno politiko uprizarjanja barvnih revolucij po vsem svetu s ciljem destabilizirati Rusijo. Zgodba, kot je ta, je še en primer preusmerjanja, saj so destabilizacijske dejavnosti Rusije v Evropi in drugod dobro dokumentirana dejstva.

Avtor: EUvsDisinfo | 27. junij 2024

Novičnik je v angleškem in slovenskem jeziku s povezavami na novice dostopen na spletni strani EUvsDisinfo.