Skoči do osrednje vsebine

Srečanje v okviru Unesca: od etičnih načel k dejanjem pri upravljanju umetne inteligence

V Parizu je potekalo srečanje visokih političnih predstavnikov z namenom razprave o uresničevanju Unescovih priporočil o etiki v umetni inteligenci in upravljanju umetne inteligence na globalni ravni. Slovenijo je zastopala ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.
Panelisti med razpravo.

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh del panelistične razprave skupaj z Gabrielo Ramos, Darsanandom Balgobinom, Anne Bouverot, Romino Iglesias, Adekemi Omotubora in Benjaminom Prud’homme.

1 / 2

Ob številnih priložnostih, ki jih umetna inteligenca prinaša družbi in gospodarstvu, se države soočajo tudi s tveganji in škodo zaradi uporabe sodobnih tehnologij, ki so bile razvite brez ustreznih varoval. Kot odgovor na izzive sicer preizkušajo različne modele za upravljanje umetne inteligence v korist prebivalstva, a ker se pojavlja vedno več modelov reguliranja uporabe umetne inteligence, se države soočajo s potrebami po izmenjavi dobrih regulativnih praks in povezovanju s strokovnjaki.  

Eno pomembnejših srečanj, ki jih organizira Unesco za krepitev kompetenc pri oblikovanju politik upravljanja umetne inteligence, je bil Globalni forum o etiki v umetni inteligenci v začetku letošnjega leta na Brdu pri Kranju, danes pa je Unesco pripravil srečanje z istim ciljem v Parizu. Pod naslovom Od etičnih načel k dejanjem: uresničevanje Unescovih priporočil o etiki v umetni inteligenci ga je vodila Gabriela Ramos, namestnica generalne direktorica Unesca za družbene in humanistične vede, uvodni nagovor je imela Anne Bouverot, posebna odposlanka francoskega predsednika na Akcijskem vrhu o umetni inteligenci. Del razprave so bili tudi Darsanand Balgobin, minister za informacijsko tehnologijo, komunikacije in inovacije Mavricija, Anne Bouverot, predsednica upravnega odbora Ecole Normale Supérieure, Romina Victoria Garrido Iglesias, namestnica direktorja GobLab, javni inovacijski laboratorij Fakultete za upravo Univerze Adolfa Ibáñeza (UAI), Adekemi Omotubora, ustanoviteljica in koordinatorka Community Initiative for Digital Inclusion in Benjamin Prud’homme, podpredsednik za politiko, varnost in globalne zadeve, Mila – Quebec Artificial Intelligence Institute. 

Ministrica dr. Stojmenova Duh je potrdila zavezanost in aktivno vlogo Slovenije pri razvoju zaupanja vredne umetne inteligence. Ker je umetna inteligenca razširjena na globalni ravni, je potrebno okrepljeno sodelovanje vseh držav in mednarodnih organizacij, saj se povsod srečujemo s podobnimi izzivi.  Zato smo v Sloveniji v februarju organizirali Globalni forum o etiki v umetni inteligenci, ki se ga je udeležilo več kot 600 udeležencev iz skoraj 70 držav, med njimi 250 predstavnikov na visoki ravni, ki odločajo o upravljanju umetne inteligence. Foruma se je udeležila vrsta mednarodnih organizacij, od EU, OECD, Sveta Evrope, ITU do Svetovne trgovinske organizacije in Svetovnega globalnega foruma, kar dokazuje pripravljenost k oblikovanju smernic za učinkovito in poenoteno upravljanje z umetno inteligenco na globalni ravni.  

Treba je poudarjati in predstavljati pozitivne vidike umetne inteligence in njenega vpliva predvsem na prihodnost delovnega trga, zdravja  in šolstva, kjer potrebujemo dovolj strokovno usposobljenega kadra. S pomočjo usposabljanj za uporabo novih tehnologij pa bi lahko hitreje prišli do tovrstnih kadrov. Unesco ima uporabna orodja za upravljanje z umetno inteligenco, med njimi tudi metodologijo za merjenje razvitosti umetne inteligence na različnih področjih v družbi (Readiness Assessment Methodology - RAM). Za Slovenijo je metodologija zelo koristna, saj kaže, kje še imamo izzive za razvoj in uporabo umetne inteligence. Zavedamo se, da je za doseganje ciljev  potrebno koordinirano sodelovanje vseh resorjev. 

Ministrica dr. Stojmenova Duh se je z Gabrielo Ramos sestala še na bilateralnem srečanju, kjer sta se pogovarjali o uspešnem sodelovanju Unesca in Slovenije na področju umetne inteligence in novih tehnologij. Dotaknili sta se področja socialne izključenosti otrok, ki je v veliki meri odvisna od izobrazbe matere. Zato je za doseganje ciljev trajnostnega razvoja in zmanjšanje socialnega razkoraka v družbi treba ženske usposabljati za uporabo novih tehnologij in STEM poklice. V Sloveniji pozdravljamo Unescovo pobudo ‘Ženske za etično umetno inteligenco’ -  Women4EthicalAI, katere članica je tudi ministrica dr. Stojmenova Duh in se veselimo nadaljnjih aktivnosti.